secundair logo knw 1

Foto Waterkwaliteitsrapportage 2021 Delfland

De verbetering van de waterkwaliteit in het werkgebied van Hoogheemraadschap van Delfland stagneert. Er is vorig jaar meer stikstof en fosfor gemeten dan in 2020. Ook de gemiddelde concentratie gewasbeschermingsmiddelen in het glastuinbouwgebied was veel hoger. De ecologische waterkwaliteit is evenmin op orde. Heemraad Marcel Belt concludeert dat de druk op de waterkwaliteit vanuit land- en glastuinbouw te groot blijft. “Dat is onacceptabel.”

Emissies van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen vanuit de glastuinbouw zijn in het gebied de voornaamste bronnen van vervuiling van het water, stelt het hoogheemraadschap. “Gezamenlijke inspanningen met de glastuinbouwsector om lozingen en lekkages uit de kassen terug te dringen, leverden tussen 2013 en 2020 een aanzienlijke verbetering op, maar die verbetering zet voor het tweede jaar op rij niet door.”

In de waterkwaliteitsrapportage 2021 van Delfland valt te lezen dat op tal van parameters slechter wordt gescoord dan in 2020. Zo was de concentratie stikstof in de West- en Oostboezem van Delfland in het zomerhalfjaar hoger dan in 2020. Ook in de glastuinbouwpolders was de stikstofconcentratie hoger. “Alleen in de graslandpolders ligt de concentratie lager dan in 2020.”

De gemeten fosforconcentraties waren hoger (Westboezem) of gelijk (Oostboezem en glastuinbouwpolders) aan 2020. Lokaal voldoen veel meetpunten niet aan de normen voor stikstof en fosfaat. Van de 185 meetpunten voldeed vorig jaar 14 procent aan de norm voor stikstof en 17 procent aan de norm voor fosfor.

Gewasbeschermingsmiddelen
“We treffen gewasbeschermingsmiddelen nog steeds te vaak en incidenteel in hoge concentraties aan. Dit belemmert op veel plaatsen de ontwikkeling van een gezond ecosysteem”, aldus Delfland. Volgens de kwaliteitsrapportage was de gemiddelde totale concentratie in het glastuinbouwgebied veel hoger dan in 2020. Van 11 gewasbeschermingsmiddelen werd vorig jaar de norm overschreden. “Dit zijn 9 stoffen minder dan in 2020 en evenveel als in 2019”, aldus de rapportage. Hierbij wel de kanttekening dat de lijst met 40 stoffen is uitgebreid.

In 2021 is een nieuwe prestatie indicator (PI) ontwikkeld voor gewasbeschermingsmiddelen. Deze PI is gebaseerd op toxiciteit en is een maat voor het percentage metingen dat geen belemmering vormt voor de ecologie, aldus de kwaliteitsrapportage. Ook hier is de score onvoldoende. “Met 81 procent wordt de PI voor toxiciteit (90 procent) niet gehaald.”

Metalen
Delfland heeft ook gemonitord op andere belangrijke chemische en fysisch-chemische parameters. Het gaat dan om verontreinigingen als metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en ecologie-ondersteunende parameters als zuurstof, doorzicht, temperatuur, ammonium, chloride en de zuurgraad.

Conclusie, aldus de rapportage: "Over het algemeen zijn van de ecologie-ondersteunende parameters de ammoniumconcentratie en het doorzicht nog niet optimaal." Verder zijn PAK’s een probleem op de Schie (Oostboezem) en zijn deze normoverschrijdend aangetroffen in de Verversingskanaal in Den Haag en in het Westland. Op 1 meetpunt is voor zink een overschrijding gevonden. In de KRW-waterlichamen zijn aanvullend nog 43 metalen gemeten. Hiervan overschreden arseen, kobalt, kwik en seleen de norm op álle meetpunten en uranium op 1 locatie, aldus de rapportage.

Ecologische waterkwaliteit
Door al deze normoverschrijdingen raakt de gewenste ecologische waterkwaliteit steeds verder uit zicht. “De waternatuur wordt bedreigd door emissies uit land- en glastuinbouw, stroming, vaar-recreatie en vraat door onder andere ganzen en exotische rivierkreeften”, stelt het hoogheemraadschap.

Volgens de kwaliteitsrapportage blijkt uit de monitoring en toetsing dat er nog veel schort aan de leefruimte voor soorten, voorts is er sprake van veel menselijke verstoring en zijn er weinig gebiedseigen soorten. “Dit vindt zijn weerslag vooral bij de waterplanten, maar heeft ook een effect op fytoplankton, macrofauna en vis”, aldus de rapportage.

Haaks op ambities
De stagnatie van de kwaliteitsverbetering staat haaks op de ambities van het bestuur van het hoogheemraadschap, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord ‘Iedereen aan de slag voor water’ (2019-2023). De slechtere scores zijn ook tegengesteld aan de inspanningen van Delfland om de waterkwaliteit te verbeteren. “Het halen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vergt extra inzet van álle betrokken partijen, inclusief het Rijk”, zegt heemraad Belt. “Bij het Rijk gaan wij de problematiek van gewasbeschermingsmiddelen benadrukken en de noodzaak voor hulp bij de aanpak. Want ook het landelijk beeld is ronduit slecht.”

Als het aan de fractie van de Algemene Waterschapspartij ligt, gaat de glastuinbouw vanaf volgend jaar een extra heffing betalen totdat de waterkwaliteit een heel stuk is verbeterd. "Wat ons betreft is dat een toeslag van 100 procent want zo heel veel betalen de tuinders nu niet aan Delfland. En voor dat geld kan Delfland dan 10 extra controleurs aannemen."

 

MEER INFORMATIE
Waterkwaliteitsrapportage 2021 (PDF)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.