secundair logo knw 1

De met duizendknoop besmette grond wordt in een mobiele installatie gereinigd I Foto: Aannemingsmaatschappij Van Gelder

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die waterschappen, Rijkswaterstaat en andere terreinbeheerders kopzorgen oplevert. Een nieuwe bestrijdingswijze is verhitten van besmette grond op hoge temperatuur. Volgens onderzoek is deze techniek erg effectief.

De Japanse duizendknoop zorgt door het hele land voor veel schade aan onder meer dijken, gebouwen en leidingen. Het is met de bestaande methoden erg lastig en vaak kostbaar om deze plant weg te krijgen vanwege het dikke en wijd vertakte wortelstelsel. Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek hebben daarom een nieuwe techniek ontwikkeld die gebaseerd is op verhitting. Hierbij wordt met duizendknoop besmette zandgrond gereinigd in een mobiele verhittingsmachine, die de naam JDKiller heeft gekregen.

Pionieren
De bedrijven hebben de methode niet meteen op de markt gebracht, maar eerst onafhankelijk laten testen door Wageningen University & Research (WUR), kenniscentrum Probos en boomtechnisch onderzoeks- en adviesbureau Tree-O-Logic. De uitkomsten zijn deze week gepubliceerd. Bij de test is besmette zandgrond van zes locaties behandeld met de thermische verhitter. Daarna hebben de onderzoekers in het groeiseizoen zeven weken lang gekeken of de Japanse duizendknoop toch weer de kop op zou steken.

Corné van den BergCorné van den Berg

Volgens hen is door de verhittingstechniek het aantal vitale wortelstokfragmenten met gemiddeld 99 procent afgenomen. Soms zijn ze helemaal verdwenen. Wat eventueel nog van de woekeraar in de grond is achtergebleven, kan met een nazorgplan worden bestreden. “Een mooi resultaat”, zegt Corné van den Berg, senior projectleider bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder. “Onze techniek is nu bewezen effectief. Het was echt pionieren. We zijn hiermee al ruim twee jaar bezig.”

Hoge temperatuur
Bij de verhittingstechniek worden eerst de bovengrondse delen van de Japanse duizendknoop afgeknipt. Daarna volgt ontgraving en wordt grof materiaal zoals stenen en dikke wortelstronken met een sterrenzeef uit de grond gehaald. Van den Berg: “In de grond die overblijft, zitten alleen kleine fragmenten van de duizendknoop. Deze grond wordt gedoseerd in de mobiele installatie geladen en dan gedurende een bepaalde tijd op hoge temperatuur verhit. De temperatuur en de snelheid van de machine zijn zo afgesteld dat de Japanse duizendknoop doodgaat, maar zaden van andere planten kunnen overleven. Dat bewijst dat de grond nog levensvatbaar is.”

De mobiele installatie die op CO2-neutrale brandstof draait, wordt - mits mogelijk - geplaatst op de te behandelen locatie. Hoe zit het met het gevaar van verspreiding van duizendknoop? “Menselijk falen is de grootste verspreidingsbron bij bijvoorbeeld maaien of verslepen van grond”, zegt Van den Berg. “Dat speelt bij onze techniek niet, omdat we alles op locatie doen. Het enige risico is de afvoer van bovengrondse delen van de plant. We voeren die zorgvuldig af naar een erkende verwerker.”

 

-advertentie-

 

 

Maatwerk
De huidige mobiele installatie kan zo’n vijftig kubieke meter zandgrond per dag reinigen. Er wordt nu een grotere machine gebouwd die meer capaciteit heeft. Over de kosten voor opdrachtgevers is Van den Berg terughoudend. “Dat hangt van de locatie af, want het is elke keer maatwerk. Ik durf wel te zeggen dat onze verhittingstechniek niet duurder is dan andere technieken.”

De huidige machine is alleen geschikt voor zandgronden. Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek gaan ook een mobiele installatie ontwikkelen voor de verwijdering van Japanse duizendknoop op klei- en veengronden. “Wij hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken maar zover zijn we nog niet”, zegt Van den Berg. “Hopelijk hebben we daar in 2021 een machine voor.” Volgens hem mag er wettelijk geen besmette grond worden gestort als er effectieve bestrijdingsmethoden zijn. “Daarop kunnen we dus straks voor diverse grondsoorten een bewezen antwoord geven.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op verhittingstechniek 
WUR over de effectiviteit hiervan
Samenvatting van onderzoek
Probos over bestrijding van duizendknoop
WUR over aanpak Japanse duizendknoop

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.