secundair logo knw 1

Artist impression van het nieuwe HittePlein.

Het HittePlein op de campus van TU Delft heeft dit voorjaar een metamorfose ondergaan. Van een kaal betonnen plein is het veranderd in een groene plek waar het idealiter ook bij hitte goed toeven is. Of dat zo is, moet onderzoek uitwijzen.

2706 Miriam CoendersMiriam CoendersOp het HittePlein worden innovatieve oplossingen tegen hittestress en droogte ontwikkeld en getest. Dat gebeurde de afgelopen drie jaar ook al, maar los van elkaar. Nu gaat het om de combinatie van oplossingen, op een plein dat ook gebruikt wordt door omwonenden en passanten, vertelt hydroloog Miriam Coenders van TU Delft.

Zij werkt samen met drie collega-onderzoekers (Marjolein van Esch, Eva Stache en Martine Rutten) aan deze oplossingen, die moeten bijdragen aan klimaatbestendige steden. Dat doen ze door onder meer de verhouding tussen de waterkringloop en de energiebalans nauwkeurig in kaart te brengen.

In het ontwerp voor het 630 vierkante meter grote plein worden groenstroken en bomen gecombineerd met verschillende typen bestrating. Coenders onderzoekt met behulp van een nieuwe sensortechnologie en ondergrondse glasvezelkabels de rol van van vegetatie.

Transpireren
"Bomen en planten transpireren om zichzelf te koelen", legt ze uit. "Daarbij onttrekken ze thermische energie uit de lucht en koelt de omgeving dus af. Ook bieden ze natuurlijk schaduw en veranderen ze de windstroming."

Wat Coenders bijvoorbeeld wil onderzoeken, is waar die energie blijft en hoeveel water er verdampt. Daarover is nog weinig bekend. Op het HittePlein gaat het om de combinatie van oplossingen die voor verkoeling in de stad kunnen zorgen, bijvoorbeeld klinkers die snel water doorlaten en waterbuffers die regenwater opslaan.

Coenders en haar collega’s willen ook weten hoe groot waterbuffers moeten zijn om het stedelijk groen van voldoende water te voorzien en wat de effecten zijn van de grondsamenstelling op het waterverbruik en de hitte.

Ondernemers
De onderzoekers werken samen met studenten, overheden en ondernemers, die hun innovaties op het HittePlein testen. Het is de bedoeling dat de oplossingen uiteindelijk worden opgeschaald naar ‘echte’ steden. "Met het warme weer van de afgelopen weken is daar wel behoefte aan", aldus Coenders.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie