Het HittePlein op de campus van TU Delft heeft dit voorjaar een metamorfose ondergaan. Van een kaal betonnen plein is het veranderd in een groene plek waar het idealiter ook bij hitte goed toeven is. Of dat zo is, moet onderzoek uitwijzen.
afgelopen drie jaar ook al, maar los van elkaar. Nu gaat het om de combinatie van oplossingen, op een plein dat ook gebruikt wordt door omwonenden en passanten, vertelt hydroloog Miriam Coenders van TU Delft. Op het HittePlein worden innovatieve oplossingen tegen hittestress en droogte ontwikkeld en getest. Dat gebeurde de
Zij werkt samen met drie collega-onderzoekers (Marjolein van Esch, Eva Stache en Martine Rutten) aan deze oplossingen, die moeten bijdragen aan klimaatbestendige steden. Dat doen ze door onder meer de verhouding tussen de waterkringloop en de energiebalans nauwkeurig in kaart te brengen.
In het ontwerp voor het 630 vierkante meter grote plein worden groenstroken en bomen gecombineerd met verschillende typen bestrating. Coenders onderzoekt met behulp van een nieuwe sensortechnologie en ondergrondse glasvezelkabels de rol van van vegetatie.
Transpireren
"Bomen en planten transpireren om zichzelf te koelen", legt ze uit. "Daarbij onttrekken ze thermische energie uit de lucht en koelt de omgeving dus af. Ook bieden ze natuurlijk schaduw en veranderen ze de windstroming."
Wat Coenders bijvoorbeeld wil onderzoeken, is waar die energie blijft en hoeveel water er verdampt. Daarover is nog weinig bekend. Op het HittePlein gaat het om de combinatie van oplossingen die voor verkoeling in de stad kunnen zorgen, bijvoorbeeld klinkers die snel water doorlaten en waterbuffers die regenwater opslaan.
Coenders en haar collega’s willen ook weten hoe groot waterbuffers moeten zijn om het stedelijk groen van voldoende water te voorzien en wat de effecten zijn van de grondsamenstelling op het waterverbruik en de hitte.
Ondernemers
De onderzoekers werken samen met studenten, overheden en ondernemers, die hun innovaties op het HittePlein testen. Het is de bedoeling dat de oplossingen uiteindelijk worden opgeschaald naar ‘echte’ steden. "Met het warme weer van de afgelopen weken is daar wel behoefte aan", aldus Coenders.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen