De verkiezingsuitslag dient pas op een later moment te bekend te worden gemaakt en de campagne zou een combinatie van regionale en landelijke elementen moeten bevatten. Dat zijn twee van de dertien aanbevelingen die het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg onlangs deed na een evaluatie van de afgelopen campagne en verkiezingen.
“De afgelopen keer zijn er een aantal dingen niet helemaal goed gegaan”, zegt Maarten de Kever, adviseur bestuurlijke communicatie en woordvoerder van het waterschap. “Daarom heeft het Dagelijks Bestuur een evaluatie doorgevoerd. Er is onder andere gesproken met de Unie van Waterschappen, de 31 Limburgse gemeenten, lijsttrekkers of fractievoorzitters, ProDemos en mensen uit de waterschapsorganisatie.”
Na de waterschapsverkiezingen van maart konden de uitslagen niet, zoals gepland, op de vrijdag na de verkiezingen worden gepubliceerd. Dat lukte pas na het weekend. “Dit omdat er nog controles moesten plaatsvinden op de gemeentelijke tellingen. Feit is dat we voor de uitslagen afhankelijk zijn van anderen. De telling van de Provinciale Statenverkiezing gaat bovendien voor.”
Daarom geeft het Limburgse dagelijks bestuur nu het advies al van tevoren aan te kondigen dat de verkiezingsuitslagen pas de maandag na de verkiezingen bekend zullen worden. “Het is zeg maar een stukje verwachtingenmanagement, ook naar de kandidaten. Het is natuurlijk heel vervelend als die al voor het weekend een uitslag verwachten en naar het waterschapshuis komen, om daar te ontdekken dat er nog geen zekerheid is.”
In totaal zijn er dertien aanbevelingen uit de evaluatie gekomen. Die gaan niet alleen over de periode na verkiezingsdag, ook de aanloop naar de verkiezingen is onder de loep genomen. Zo wil Waterschap Limburg bijvoorbeeld dat de maker van de Stemhulp stellingen over alle kerntaken van het waterschap in de stemwijzer opneemt, ook als de partijen ogenschijnlijk gelijke standpunten innemen. Ook wil het waterschap al twee jaar voor de volgende verkiezingen, in 2025, een projectorganisatie inrichten om kennis uit voorgaande verkiezingen te borgen.
“In de evaluatie is verder gekeken naar de campagne”, vertelt De Kever. “Dit jaar is in Limburg een stevig regionaal getoonzette campagne gevoerd, ook naar aanleiding van de wateroverlast in 2021. De oproep is nu om dat weer te doen, maar om die regionale toonzetting aan te laten sluiten op de landelijke campagne vanuit de Unie van Waterschappen. Dat zou tot nog meer impact, tot een nog hogere opkomst, kunnen leiden.”