Het STOWA-concept van het vraaggestuurde onderzoek is ook na 50 jaar nog steeds succesvol. Het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders heeft een goed track record en geniet veel vertrouwen, maar zal met zijn kennisontwikkeling nog meer impact moeten realiseren, zo werd vandaag gesteld op de relatiedag.
Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, STOWA, vierde vandaag het 50-jarig bestaan onder het motto ‘De kracht van kennis’. De viering had plaatst in Fort Voordorp in Groenekan met zo’n 275 aanwezigen, de meesten werkzaam bij de waterschappen.
“We gaan met elkaar op zoek naar vragen en antwoorden die je de komende jaren verder helpen in je eigen werkpraktijk’, zo werd de viering aangekondigd. ‘Implementeren van de benodigde kennis’ zit opgesloten in de missie van het kenniscentrum. Dat ‘ontwikkelt, vergaart, verspreidt en implementeert toegepaste kennis die de waterbeheerders nodig hebben om de opgaven waar zij in hun werk voor staan, goed uit te voeren’.
Het concept van vraaggestuurde gezamenlijke kennisontwikkeling en innovatie is hiervoor nog altijd een sterke formule, het jubilerende kenniscentrum staat er na een halve eeuw goed voor. Maar het moet wel energie blijven steken om het implementeren van de kennis in de praktijk verder te verbeteren, zo bleek uit de inbreng op het podium in Fort Voordorp. “STOWA is erg succesvol, maar we moeten doorgaan op de ingeslagen weg, volhouden en koers houden”, zei Luc Kohsiek, dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en scheidend bestuurslid van de stichting.
Zijn opvolger in het bestuur Geert Jan ten Brink (Hunze en Aa's) schetste STOWA als een kennismakelaar die een belangrijke rol speelt voor de waterschappen. Maar de dijkgraaf stelde ook dat het kenniscentrum moet investeren in de relatie met de waterschapsbesturen en de bestuursleden, ook na de waterschapsverkiezingen volgend jaar: “We moeten met elkaar naar handelingsperspectief blijven zoeken voor de enorme uitdagingen waar we als waterschappen voor staan.”
Ook directeur Joost Buntsma sprak over de noodzaak om de impact van het kenniscentrum verder te vergroten. “Onze vraaggestuurde werkwijze leidt tot tastbare resultaten, we hebben een goed track record. Aan onze meerwaarde wordt niet getwijfeld, er is het volste vertrouwen. Maar dat vertrouwen moet je elk jaar wel weer waarmaken.”
De relatiedag begon met bijdragen van arts en oud-astronaut André Kuipers, metereologe Nicolien Kroon en hoogleraar Tjeerd Bouma over actuele ontwikkelingen in klimaat en waterveiligheid. In deelsessies werden vervolgens uiteenlopende onderwerpen uitgediept, van circulair denken tot de invloed van chemische stoffen in het oppervlaktewater en van energietransitie tot water als ordenend principe. De illusionist Victor Mids (Mindf*ck) sloot de dag af. Hij liet na zijn optreden menig waterschapper en bestuurder in verwarring achter.