secundair logo knw 1

Scheidende bestuurder Luc Kohsiek zag prijzen als een huis op Ibiza, een wereldreis en 5 miljoen euro belastingvrij aan zijn neus voorbij gaan en kreeg een troostprijs van Victor Mids: een boek van de illusionist

Het STOWA-concept van het vraaggestuurde onderzoek is ook na 50 jaar nog steeds succesvol. Het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders heeft een goed track record en geniet veel vertrouwen, maar zal met zijn kennisontwikkeling nog meer impact moeten realiseren, zo werd vandaag gesteld op de relatiedag.

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, STOWA, vierde vandaag het 50-jarig bestaan onder het motto ‘De kracht van kennis’. De viering had plaatst in Fort Voordorp in Groenekan met zo’n 275 aanwezigen, de meesten werkzaam bij de waterschappen.

“We gaan met elkaar op zoek naar vragen en antwoorden die je de komende jaren verder helpen in je eigen werkpraktijk’, zo werd de viering aangekondigd. ‘Implementeren van de benodigde kennis’ zit opgesloten in de missie van het kenniscentrum. Dat ‘ontwikkelt, vergaart, verspreidt en implementeert toegepaste kennis die de waterbeheerders nodig hebben om de opgaven waar zij in hun werk voor staan, goed uit te voeren’.

Het concept van vraaggestuurde gezamenlijke kennisontwikkeling en innovatie is hiervoor nog altijd een sterke formule, het jubilerende kenniscentrum staat er na een halve eeuw goed voor. Maar het moet wel energie blijven steken om het implementeren van de kennis in de praktijk verder te verbeteren, zo bleek uit de inbreng op het podium in Fort Voordorp. “STOWA is erg succesvol, maar we moeten doorgaan op de ingeslagen weg, volhouden en koers houden”, zei Luc Kohsiek, dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en scheidend bestuurslid van de stichting.

Zijn opvolger in het bestuur Geert Jan ten Brink (Hunze en Aa's) schetste STOWA als een kennismakelaar die een belangrijke rol speelt voor de waterschappen. Maar de dijkgraaf stelde ook dat het kenniscentrum moet investeren in de relatie met de waterschapsbesturen en de bestuursleden, ook na de waterschapsverkiezingen volgend jaar: “We moeten met elkaar naar handelingsperspectief blijven zoeken voor de enorme uitdagingen waar we als waterschappen voor staan.”

Ook directeur Joost Buntsma sprak over de noodzaak om de impact van het kenniscentrum verder te vergroten. “Onze vraaggestuurde werkwijze leidt tot tastbare resultaten, we hebben een goed track record. Aan onze meerwaarde wordt niet getwijfeld, er is het volste vertrouwen. Maar dat vertrouwen moet je elk jaar wel weer waarmaken.”

De relatiedag begon met bijdragen van arts en oud-astronaut André Kuipers, metereologe Nicolien Kroon en hoogleraar Tjeerd Bouma over actuele ontwikkelingen in klimaat en waterveiligheid. In deelsessies werden vervolgens uiteenlopende onderwerpen uitgediept, van circulair denken tot de invloed van chemische stoffen in het oppervlaktewater en van energietransitie tot water als ordenend principe. De illusionist Victor Mids (Mindf*ck) sloot de dag af. Hij liet na zijn optreden menig waterschapper en bestuurder in verwarring achter.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.