De nieuwe pomp in het gemaal Krimpenerwaard is niet alleen visvriendelijk, maar wekt ook energie op. Volgens Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) betreft het een primeur.
''Wij hebben zoiets in elk geval nog nergens kunnen vinden’’, zegt projectleider Janneke Fraterman van HHSK. ''Een pomp waar vissen heelhuids doorheen kunnen zwemmen is redelijk gangbaar, maar heel bijzonder is dat hij energie opwekt zodra er water wordt ingelaten.’’
Het gemaal Krimpenerwaard pompt water vanuit de sloten in de Krimpenerwaard naar de Lek en kan in de droge maanden, als er meer water nodig is in de polder, ook water vanuit de Lek naar de Krimpenerwaard voeren. ''Daarmee levert de pomp een belangrijke bijdrage aan droge voeten en voldoende water voor ruim 50.000 mensen in het gebied’’, aldus het hoogheemraadschap.
Toen de pomp vervangen moest worden, is goed gekeken hoe dat zo duurzaam mogelijk kon, vertelt Fraterman. ''Zo kwamen we op dit idee, dat volgens het ingenieursbureau waarmee we samenwerken ook haalbaar was.’’
Elektromotor
Volgende week, als het stormseizoen voorbij is, begint de aanleg van de nieuwe pomp in de Lekdijk-West in Bergambacht. Die wordt aangedreven door een elektromotor, die energie opwekt zodra er water wordt ingelaten. De schoepen van de pomp draaien dan de andere kant op.
''We gebruiken de energie in eerste instantie om de installaties in het gemaal te laten draaien’’, aldus Fraterman. ''In de droge maanden pompt het gemaal zelden en is er weinig energie nodig. Wat over is, leveren we terug aan het net. Zelf opslaan zou te kostbaar worden. We denken dat we per saldo voor ongeveer een derde in de eigen behoefte kunnen voorzien.’’
De pomp, die naar verwachting in november wordt opgeleverd, wordt deels betaald door Rijkswaterstaat omdat deze past in de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Om het gemaal helemaal visvriendelijk te maken, worden de kleppen in de leidingen en de krooshekken aangepast, zodat de vis zich niet beschadigt aan scherpe randen of hoeken.
Europese subsidie
Daarnaast heeft HHSK subsidie verkregen vanuit de Europese regeling POP3 (‘Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’). Die geldt behalve voor het gemaal ook voor een visvriendelijke inlaat door de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel. Daarmee kan het waterschap water vanuit de Hollandsche IJssel inlaten in het watersysteem van Krimpen aan den IJssel. Om ervoor te zorgen dat vissen van de polder naar de rivier kunnen zwemmen, wordt de buis ingericht als vissluis.
Eerder al werd een inlaat in Ouderkerk aan den IJssel met deze Europese subsidie bekostigd.