De mobiele kering die De Vlaamse Waterweg wil plaatsen langs de Scheldekaaien in Antwerpen heeft met succes de test in de Deltagoot van Deltares doorstaan. Dat betekent dat de kering over een lengte van 842 meter wordt geïnstalleerd. Het wordt de langste mobiele waterkering ter wereld, aldus De Vlaamse Waterweg.
Om garantie te krijgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de kering, liet De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, verschillende testen uitvoeren. De golftest was het sluitstuk, waarbij de kering golven moest doorstaan vergelijkbaar met die van een noordwesterstorm op de Schelde.
De plaatsing van de kering heeft plaats in het kader van de herinrichting van de Antwerpse Scheldekaaien, een strook van 7 kilometer lang tussen de rivier en het centrum van de stad. De opknapbeurt van de kaaien, een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest, betreft ook het herstel van de historische kaaimuur langs de Schelde en de aanleg van een verhoogde waterkering.
De kaaimuur is op sommige plekken 120 jaar oud en moet worden gestabiliseerd of vernieuwd. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter die bij stormtij de stad beschermt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden, schrijft De Vlaamse Waterweg.
De mobiele kering wordt geplaatst in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. Ze komt alleen bij stormtij omhoog. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Chris Danckaerts, bestuurder van De Vlaamse Waterweg, omschrijft de kering als ‘een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie dat Antwerpen moet beschermen tegen het water van de Schelde bij stormtij’.