De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 15 miljoen euro vrij voor innovatieve projecten in Vlaanderen die zich richten op het bestendig maken van gebieden tegen extreme droogte en wateroverlast. De initiatieven hebben een integrale opzet, waarbij overheden, waterbeheerders, natuurverenigingen en boeren samenwerken.
Uit 45 voorstellen werden 16 gebiedsgerichte projecten geselecteerd. Het betreft onder meer projecten om valleien om te vormen tot ‘klimaatsponzen’ of in te richten tot ‘klimaatrobuuste’ gebieden. Al deze gebiedsgerichte projecten krijgen tot 2026 de tijd om hun plannen te realiseren, aldus het ministerie.
8 innovatieve, kortlopende projecten worden eveneens bekostigd. Deze beginnen dit voorjaar, waarbij de nadruk ligt op het testen van nieuwe technieken of innovaties.
Het betreft onder meer een project om nieuwe waterteelten uit te proberen. Voorts gaat het om integreren van wetlands in landbouwactiviteiten, testen van een nieuw meetsysteem om grondwatersystemen beter in kaart te brengen, zodat een gedetailleerde sturing mogelijk wordt. In Ledegem wordt een nieuwe manier van waterzuivering uitgeprobeerd met het doel om water te besparen.
Riolering
De Vlaamse regering trekt de komende vijf jaar (2022-2027) ook 700 miljoen euro uit voor de aanleg of renovatie van rioleringen. Dat is 50 miljoen meer dan in de vorige periode (2017-2021). De investeringen zijn nodig omdat Vlaanderen met de zuiveringsgraad van het afvalwater (85 procent) niet voldoet aan de norm die de Europese Unie Europa stelt (91 procent).