secundair logo knw 1

Te veel, te weinig of te vies: wereldwijd nemen de problemen met water toe. Lange tijd werd op mondiaal niveau niet gesproken over oplossingen, maar nu gebeurt dat wel. In New York wordt voor het eerst in bijna 50 jaar onder de vlag van de Verenigde Naties een waterconferentie gehouden, met Nederland als co-host. Doel is om de UN 2023 Water Conference af te sluiten met een Water Action Agenda die een vervolg moet krijgen in bestaande procedures van de VN.

2023 waterconference 180 kader door Bert Westenbrink

Nederland organiseert de conferentie (22-24 maart) samen met Tadzjikistan, een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Beide landen zijn geografische tegenpolen: Nederland is een deltaland, Tadzjikistan is zeer bergachtig. Ze gelden als vertegenwoordigers van het Globale Noorden en het Globale Zuiden.

Het is de tweede waterconferentie. De eerste werd in maart 1977 gehouden in Argentinië. Sindsdien werd er in mondiaal verband niet meer geconfereerd over water, omdat het onderwerp politiek gevoelig ligt. Landen willen zelf beschikken over hun water en trekken de soevereiniteitskaart als in internationaal verband het thema op tafel komt. Water is dan ook niet geïnstitutionaliseerd binnen de VN.

Watercyclus is kapot
Maar de problemen worden steeds groter. “De watercyclus is kapot waardoor we minder zoetwater hebben voor ons voedsel, onze energie, onze gezondheid, de economische ontwikkeling en de natuur. En dat wat we hebben wordt viezer en zouter. Terwijl de verdamping en uitstoot van water de klimaatverandering versterkt en de impact door stormen, regens en droogte alleen maar erger maakt”, schrijft Nederlands watergezant en medeorganisator van de conferentie Henk Ovink op Linkedin.

Hij zei eind vorig jaar tegen H2O: “Water is een lastig goedje. Je kunt het eigenlijk over geen enkel onderwerp hebben zonder water erbij te halen, maar in de praktijk gebeurt juist het omgekeerde. Een deel van het probleem is dat de watersector in zijn eigen hoekje excellent moet zijn, maar dat dit bijna nooit leidt tot inbrengen met andere thema’s."


LEES HIER HET HELE H2O INTERVIEW
Ovink premium


Excellente hoekje
Water moet nu uit zijn eigen excellente hoekje komen, want doelen zoals vastgelegd in de Sustainable Development Goals van de VN worden niet gehaald. Met het uitroepen van het internationale actiedecennium 2028-2028 voor water kwam de weg vrij voor een nieuwe VN-conferentie.

Tadzjikistan was initiatiefnemer, Nederland sloot aan met als belangrijke motivatie om de wereld wakker te schudden. En dan met name de bestuurders die beleid maken en investeringen doen, maar ook de ceo’s in de directiekamers van bedrijven - zij moeten de waarde van water beter gaan begrijpen en inzien dat water 'de hefboom is naar een duurzame, inclusieve en weerbare toekomst'.

De waterconferentie zal niet eindigen met een mondiaal pact, dat ligt politiek te gevoelig. In plaats daarvan worden lidstaten, belangenorganisaties, bedrijfsleven en andere partijen opgeroepen om zich op vrijwillige basis te committeren aan de duurzame doelen van de VN. Dat betekent: duidelijke toezeggingen, beloften en acties.

Er zijn inmiddels al 300 commitments gedaan, vertelt Ovink. Die staan in de Water Action Agenda die de wereld weer op koers moet brengen. Als deze agenda op 24 maart aan het eind van de conferentie is aangenomen moet deze een vervolg krijgen in de bestaande procedures en processen van de VN, zodat de gemaakte afspraken niet in een la verdwijnen.

Vijf thema's
De conferentie wordt namens Nederland geopend door koning Willem-Alexander. Het driedaagse programma bestaat uit een openings- en slotdeel op hoog niveau, zes plenaire bijeenkomsten en vijf interactieve dialogen tussen landen. De conferentie bestaat uit vijf thema’s:

• water voor gezondheid;
• water voor ontwikkeling;
• water voor klimaat, weerbaarheid en de omgeving;
• water voor samenwerking;
• water actie agenda.

Rondom de conferentie zijn er ook allerlei nevenevenementen. Zo wordt van 18 tot 24 maart 2023 zowel live in New York, als online, bijeenkomsten en activiteiten gehouden die bewustwording creëren of oplossingen bieden om schoon en veilig water voor de toekomst te kunnen garanderen. Partijen of individuen die niet aan de VN Waterconferentie deelnemen, kunnen ook op deze wijze bijdragen aan de Water Action Agenda. 

 

LEES OOK
UN 2023 Water Conference
H2O actueel: Planbureau pleit voor radicale omslag in aanpak water- en klimaatproblemen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.