secundair logo knw 1

De Nederlandse watersector is erin geslaagd om de export in 2021 weer te laten groeien ten opzichte van 2020. In 2022 heeft deze stijging doorgezet en de verwachting is dat ook dit jaar de export groeit. Door de groei neemt het belang van export voor de bedrijven in de Nederlandse Watersector gestaag toe. Dat valt op te maken uit de Water Export Index (WEX) voor 2021 die vandaag is vrijgegeven.

De Water Export Index voor 2021 is 207, wat neerkomt op een export van ruim 8,1 miljard euro. Het indexcijfer, dat is opgebouwd uit de deelsectoren watertechnologie en deltatechnologie, is ontwikkeld om de ontwikkeling van de export van de watersector in kaart te brengen.

Het basisjaar voor de WEX is 2000 (100). In 2020 was na een gestage stijging sprake van een (geringe) daling, toegeschreven aan de gevolgen van de COVID-19 pandemie. In 2021 heeft de sector zich hersteld en is de WEX weer gestegen, aldus de nieuwste rapportage die is opgesteld door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van het Netherlands Water Partnership (NWP) in samenwerking met netwerkorganisatie Water Alliance.

WEX groei export loep

Met een exportwaarde van 8,1 miljard zit de sector weer op het niveau van 2019. Verwacht wordt dat de export van wateractiviteiten in 2022 gemiddeld uitkomt op een groei van zeven procent. De vooruitzichten voor 2023 worden geschat op gemiddeld acht procent groei.

Die percentages brachten programmamanager Steven van Rossum van WTEX10, het programma dat zich richt op de exportvergroting van de Nederlandse watertechnologiesector, eerder dit jaar tot de conclusie dat de watersector qua exportgroei nog achterblijft bij die van andere topsectoren, die minimaal met 10 procent groeien.

Exportquote
Voor 2021 en 2022 wordt voor de watersector een exportquote verwacht van ruim 40 procent. “Hieruit blijkt dat het belang van export voor de bedrijven in de Nederlandse Watersector gestaag toeneemt. Daarmee is de export van de Nederlandse watersector cruciaal voor de economische vooruitzichten en de werkgelegenheid in de sector”, aldus NWP en Water Alliance in een toelichting.

Volgens de rapportage is de Nederlandse watersector optimistisch gestemd over de exportmogelijkheden en de economische vooruitzichten, dit ondanks de geopolitieke situatie in Europa en de daaropvolgende energiecrisis.

Onderzoeksbureau Panteia stelt vast dat de bedrijven vooral veel vertrouwen hebben in het internationaal marktpotentieel van de subsectoren drinkwatervoorziening, waterbeheer en industrieel afvalwater. "De belangrijkste internationale waterthema’s voor de komende jaren die worden genoemd hebben vooral betrekking op klimaat en duurzaamheid: klimaatverandering, nature based solutions, energietransitie, hergebruik van water, bodem en landbouw, verdroging, waterkwaliteit en waterschaarste."

Samenwerking
Om de groei erin te houden is samenwerking met bedrijven en andere sectordeelnemers van belang, aldus de bedrijven die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Daarnaast wordt benutten, opbouwen en onderhouden van internationale relaties en netwerken en investeren in innovatie, essentieel geacht om concurrentievoordeel te behouden op de internationale markt. Dat kan door demonstratieprojecten en pilotlocaties, en een betere internationale marketing en promotie van de Nederlandse expertise.

De ondervraagde bedrijven halen gemiddeld het grootste deel van hun buitenlandse omzet uit de EU-landen en de VS en Canada, aldus de toelichting. “Noemenswaardig bij de uitvraag naar kansrijke afzetmarkten voor de toekomst, is de specifieke belangstelling van de watertechnologie sector voor Spanje en het Verenigd Koninkrijk (ondanks Brexit), als ook Saudi-Arabië. In de deltatechnologie sector springt Bangladesh eruit als een land wat de nodige belangstelling geniet vanuit de sector.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.