secundair logo knw 1

Kribben bij laagwater Waal boven Rijn | Beeldbank Rijkswaterstaat Martin van Lokven

De waterafvoer in de Rijn daalt eind volgende week naar mogelijk 660 m3/s bij een waterstand van 6,5 meter. Daarmee zou de stand onder die van 2018 kunnen zakken, schrijft Alphons van Winden op de site Waterpeilen.nl. En als de droogte aanhoudt zou de stand in de laatste week van augustus kunnen zakken tot 6,4 meter. “De allerlaagste afvoer ooit, 620 m3/s uit 1947, bereken we voorlopig nog niet, maar we komen er dichtbij in de buurt”, schrijft Van Winden.

De voorspellingen worden gedaan met een slag om de arm, want als regen valt in het stroomgebied van de Rijn kan de daling minder groot zijn. De kans daarop is evenwel niet groot. Het hogedrukgebied dat al weken zorgt voor hetzelfde weerpatroon met droogte en hoge temperaturen verschuift naar Scandinavië, maar regen in het stroomgebied wordt deze week niet verwacht, aldus de analyse op Waterpeilen.nl.

Neerslagtekort
Het hogedrukgebied zorgt nog voor minstens een week voor warm weer, met tropische temperaturen. “Samen met veel zon zorgt dat voor veel verdamping, waardoor ook het neerslagtekort sterk toe zal nemen.”

De Rijn is de afgelopen week gedaald van ca 6,9 meter bij Lobith aan het begin van de vorige week naar 6,75 meter op dit moment. De afvoer daalde van ca 850 naar 780 m3/s. De daling stagneerde even door buien die eind vorige week vielen in het stroomgebied van de Moezel en later de Alpen, maar zet nu weer door. Van 740 m3/s naar 710 m3/s naar 680 m3/s en mogelijk 660 m3/s, zo is de verwachting. Daarmee nadert de afvoer de allerlaagste afvoer in 1947 van 620 m3/s.

De gemeten afvoer van de Maas bij Maastricht schommelt al de hele week rond 25 m3/s en voorlopig verandert dat niet, aldus Waterpeilen.

Door de lage waterstanden in Rijn en Maas ondervindt de scheepvaart steeds meer hinder. Schepen varen met minder lading, passeren wordt steeds lastiger door smalle vaargeulen. Schippers krijgen wel een laagwatertoeslag als compensatie voor de lading die ze niet kunnen vervoeren. 

Waterschappen
Waterschappen nemen nieuwe maatregelen. Zo pompte Zuiderzeeland afgelopen weekend water uit het Markermeer naar het Veluwemeer, om het waterpeil op niveau te houden in het randmeer.


In het westen staan maatregelen in het teken van de verzilting. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zag door verhogen van de waterpeilen in Nieuwerkerk aan de IJssel het water over de dijk aan de Ringvaart lopen. “Voor de dijk is dit geen probleem want de dijk heeft een sterk kleidek. Om lokaal wateroverlast te voorkomen hebben we de top van de dijk verhoogd met een zak gevuld met water”, schrijft het hoogheemraadschap.

Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod in voor het gebruik van oppervlaktewater. Deze 'uitzonderlijke maatregel' geldt van 07.00 tot 19.00 uur in het hele werkgebied van Brabantse Delta. Uitzondering op het verbod betreft het koelen van fruitboomgaarden en het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor vee, schrijft het waterschap, dat voor een groot deel van het werkgebied al een totaal onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater had ingesteld.

Er wordt door waterschappen op meerdere locaties gewaarschuwd voor blauwalgen.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is sinds 3 augustus opgeschaald naar niveau 2. De LCW komt op 10 augustus weer bij elkaar.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Nu feitelijk watertekort, mogelijk snel nieuwe maatregelen voor waterverdeling 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?