De sterk stijgende waterafvoer in de Rijn en Maas heeft nog tot weinig problemen geleid. Wel zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het plaatsen van coupures en sluiten van keringen. De Maas bereikt dit weekend een afvoer van tot 1.750 m3/s of nog hoger tot 2.000 m3/s, schrijft Waterpeilen. In de Rijn stijgt het peil snel tot mogelijk 15 meter, de afvoer bedraagt dan tussen de 7.500 en 8.200 m3/s.
De vele regenval en het smelten van sneeuw in de stroomgebieden zorgt voor watergolven in beide rivieren. Afgaande op de weersberichten zal de afvoer in de Maas eerst zakken en daarna weer stijgen, opnieuw tot 2.000 m3/s, verwacht Waterpeilen. De golf in de Rijn kan aanhouden met op 5 februari of een dag later het hoogste peil bij Lobith. De zijrivieren van de Rijn, zoals de Moezel, de Lippe en de Ruhr voeren veel extra water aan.
In Limburg heeft het Waterschap Limburg conform het draaiboek op verschillende locaties coupures opgebouwd en pompen opgesteld. Voorts worden inspectierondes uitgevoerd in het noorden van de provincie. De afvoer van de beken levert nog nergens problemen op, meldt het waterschap.
Als gevolg van de hoge waterstand van de Maas is in Limburg uit voorzorg een aantal natuurgebieden afgesloten voor publiek. Ten zuiden van Nijmegen is de keersluis in het Maas-Waalkanaal afgesloten.
Hoogwaterkering
Rijkswaterstaat heeft de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. Daarmee wordt het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal (tussen Ravenswaaij en Tiel) tegen het hoge water beschermd.
In België is de Ourthe buiten de oevers getreden. Het hoge water heeft op meerdere plaatsen voor overlast gezorgd. In de Waalse provincies Luik en Henegouwen kwamen kelders blank te staan. Ten zuiden van Luik liepen enkele huizen en een camping onder water.
In Duitsland kampt met name de deelstaat Hessen met overstromingen. Het historische stadje Büdingen, bij Frankfurt am Main, liep onder water.
MEER INFORMATIE
Website waterpeilen