secundair logo knw 1

Het digitale instrument HERMANA moet de regionale overheid in Colombia helpen bij duurzaam watermanagement. Het dashboard is ontwikkeld samen met Nederlandse partijen als Deltares, Hydrologic en FutureWater.

Water is er in principe voldoende in de Valle del Cauca, een van de belangrijkste departementen aan de westkust van Colombia. Maar met duurzaam watermanagement heeft de verantwoordelijke Corporacion Autonomo Regional del Valle del Cauca (CVC) nog wel eens moeite, weet Marta Faneca van Deltares. ''Er is heel veel informatie, maar die is nogal versnipperd en niet of te laat toegankelijk. En het zijn verschillende formats.’’

Samen met de Nederlandse partijen Hydrologic, FutureWater, de Dutch Water Authorities en de CVC ontwikkelde Deltares daarom het digitale instrument HERMANA, een dashboard waarin alle informatie wordt verzameld en geordend. Op basis hiervan kunnen betere beslissingen worden genomen, zo is het idee.

''De stad Cali bijvoorbeeld, een miljoenenstad, is afhankelijk van de grote rivieren’’, vertelt Faneca. ''De hoeveelheid en de kwaliteit van het water wordt gemeten, zodat we weten of het als drinkwater gebruikt kan worden. En als er een alternatief nodig is, zien we dat gelijk.’’

Satellietgegevens
Ook voor bijvoorbeeld de suikerrietteelt, een belangrijke bron van inkomsten in het gebied, is de toevoer van water erg belangrijk.

HERMANA - het woord betekent zuster in het Spaans - is een afkorting voor HERramienta para el MANejo integral del Agua. Het systeem combineert gegevens en functies van het Delft FEWS Colombia-systeem, dat waarschuwt voor overstromingen, satellietgegevens van InfoSequia (FutureWater), GeoCVC en het platform HydroNET (Hydrologic).

Het ligt in de bedoeling HERMANA, dat gisteren in Colombia werd gelanceerd, verder te ontwikkelen voor andere gebieden in het Zuid-Amerikaanse land.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.