Op vier verschillende plekken heeft Waterschap Limburg de afgelopen maanden in totaal zeventien bevers gedood. Dat was volgens de instantie nodig omdat de dieren schade veroorzaakten in het watersysteem. ''Er waren geen andere opties meer.’’
Het waterschap is verantwoordelijk voor het peilbeheer in de Limburgse beken. De dammen die de bevers bouwen, zorgen voor een verhoogd waterpeil met natte landbouwgronden en soms ook natuurschade tot gevolg. ''Daarnaast leidt hun graverij tot onveilige situaties’’, zegt woordvoerder Pascale de Leijer.
Vorig jaar werden daarom al vijftien bevers gedood, dit jaar nog een paar meer. Het waterschap meldt dit zelf in een persbericht. ''Wij willen hier open en eerlijk over zijn, daarom brengen we het naar buiten’’, verklaart De Leijer. ''En natuurlijk krijgen we gelijk een draai om onze oren. Maar het is wat het is, meer kan ik er niet van maken.’’
Limburg kent, met naar schatting zo’n duizend dieren, de grootste beverpopulatie van Nederland. Dat aantal groeit nog steeds. ''Zo bezien is het aantal bevers dat voor knelpunten heeft gezorgd ons nog meegevallen’’, aldus de woordvoerder.
Daarbij ‘hielpen’ de bevers het waterschap juist ook om in de droge periode vorig jaar het water met hun dammen zo lang mogelijk vast te houden.
Faunabeheerplan
Toch zag de instantie zich genoodzaakt om vanaf december tot nu het zwaarste instrument uit het Faunabeheerplan Bever – het doden van dieren die schade veroorzaken – in te zetten. De Leijer: ''Er waren geen andere opties meer. Op alle overige locaties wordt schade door dammen en graverij beperkt door het inzetten van niet-dodelijke methoden, zoals het verlagen van dammen of het aanleggen van een buis door de dam. Maar dat kan niet overal.’’
Over de grens waren de dieren evenmin welkom; een poging om een aantal bevers naar Engeland te verhuizen mislukte afgelopen najaar.
Bij de Neerpeelbeek (Nederweert/Leudal) en de Bosbeek (Peel en Maas) dreigde het verhoogde waterpeil door de beverdammen voor te natte agrarische percelen te zorgen. Het waterschap maakte veel kosten om dit telkens weer te voorkomen. Daarnaast zorgden oeverholen bij de Neerpeelbeek voor ‘’onacceptabele veiligheidsrisico’s’’ als gevolg van ingezakte taluds, onderhoudspaden en wegen.
Bijzonder ecosysteem
In de Everlose Beek bij Maasbree bouwden bevers telkens een gemaal, dat noodzakelijk is om een kassengebied van water te voorzien, dicht.
In het bronnengebied van de Kingbeek, ten zuiden van Obbicht (Sittard-Geleen), hadden zich ondanks preventieve maatregelen twee bevers op dezelfde locatie als vorig jaar gevestigd. In de bronnen is sprake van een bijzonder ecosysteem dat binnen Nederland alleen in Limburg voorkomt. Dit dreigde te vernatten en verloren te gaan. Ook dreigde schade aan de fundering van Kasteel Obbicht door een te laag waterpeil in de kasteelgracht.
Om te voorkomen dat nieuwe bevers zich hier volgend jaar weer vestigen, is nu een tweede barrière in het beekdal aangebracht om het opzwemmen van bevers vanuit de Maas te voorkomen. Er wordt nog nagedacht over een project met beverwachters.
Nu er jonge bevers geboren zijn, is het waterschap gestopt met het doden van dieren. De gedode bevers gaan naar het RIVM voor onderzoek.