Waterschap Limburg heeft voorzorgsmaatregelen genomen, omdat de Maas flink aan het stijgen is. Zo zijn er vandaag pompen geplaatst en afsluiters dichtgezet. De situatie is niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.
In het bovenstroomse gebied van de Maas en dan vooral de Ardennen valt de laatste dagen veel regen. Hierdoor zijn de waterstanden in de rivier aanzienlijk aan het stijgen. Even voor twee uur bij Sint Pieter in de gemeente Maastricht werden een waterhoogte van ruim 4,5 meter en een afvoer van 1.636 kubieke meter per seconde gemeten. Waterschap Limburg is daarom vandaag in actie gekomen. “We nemen voorzorgsmaatregelen volgens het draaiboek hoogwater”, vertelt communicatieadviseur Anke Nikkessen. “We hebben eerst in de hele provincie gekeken waar de prioriteiten zitten.”
Om alles goed in de gaten te houden lopen medewerkers van het waterschap preventief inspectierondes. Op een aantal locaties zijn pompen geplaatst. Ook zijn afsluiters van bijvoorbeeld beregeningsinstallaties dichtgezet en vindt er een controle van terugslagkleppen plaats. In Arcen is vanochtend een demontabele kering opgebouwd.
Geen extreme afvoer
Nikkessen noemt enkele voorbeelden van locaties waar de stijging van de Maas al vlug te merken is. In het noorden van Limburg zijn bij Arcen en Well vaak als eerste maatregelen nodig en in het zuiden bij de Hemelbeek in Elsloo. “Verder plaatsen we preventief een pomp bij de visvijver in Meers in de gemeente Stein en bij de vijver Hattem in Roermond.”
Volgens de inschatting van Rijkswaterstaat bereikt de Maasafvoer bij Sint Pieter morgenochtend een piek van ongeveer 1.800 kubieke meter per seconde om de dagen daarna langzaam te dalen. Geen uitzonderlijke situatie, aldus Nikkessen. “De afvoer is nog niet extreem. Het hoort bij ons werk. We zijn eraan gewend dat het Maaswater tussen november en april fluctueert; het gaat om een regenrivier.”
Delen van verhalen uit 1995
Als een mooie bijkomstigheid zijn de maatregelen genomen op de laatste dag van de campagne Hohohoogwater, waarbij Waterschap Limburg een van de zeven deelnemende waterschappen is. “Het een versterkt het ander”, zegt communicatieadviseur Esther Thijssen. Zij kijkt met tevredenheid terug op hoe in Limburg de campagne verlopen is. Een hoogtepunt waren de rondleidingen in de Hoogwaterloods in Horst op 25 januari. “We konden vooraf niet goed inschatten hoe groot belangstelling zou zijn, maar het was erg druk.”
Thijssen wijst nog op een aantal andere activiteiten: het Hoogwaterjournaal waarin oud-directeur Ger Smits vertelt over de impact van het hoogwater in 1995 in Well, de gastlessen op basisscholen, het videodagboek van de jongste Limburgse dijkwacht (negentien jaar) en de gisteren op de publieke omroep uitgezonden documentaire over de situatie in Borgharen en Itteren 25 jaar geleden. “Wij merken dat het delen van de verhalen uit 1995 goed aanslaat. Ook intern. We hebben veel anekdotes bij medewerkers opgehaald en die verspreid via intranet en placemats in het restaurant. In onze ontvangsthal is er tijdelijk een wand met foto’s en verhalen ingericht, die iedere bezoeker kan bekijken.”
Update 6 februari:
Waterschap Limburg meldt dat bij Sint Pieter de afvoer van de Maas zijn piek bereikte op woensdag 5 februari rond 8.00 uur: ongeveer 1.750 kubieke meter per seconde. In de middag gebeurde hetzelfde in Noord-Limburg. De afvoer van de rivier is nu aan het dalen. Volgens het waterschap leveren de afvoeren van de beken nergens problemen op. Gisteren zijn de dijkinspecties in het zuiden van Limburg afgerond. Vandaag gaan dijkwachters nog op pad in het midden en noorden van de provincie.
MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over maatregelen
Campagne Hohohoogwater in Limburg
H2O-bericht bij start van campagne
H2O-bericht over selfies op de dijk