secundair logo knw 1

In het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta is het kletsnat. Foto WDODelta

Veel regen, smeltwater uit de Alpen en een stevige westenwind zorgen de komende dagen naar verwachting opnieuw voor een hoogwaterpiek. Voor de waterschappen rond het IJsselmeer en langs de grote rivieren is het malen tegen de klippen op. En uit voorzorg wordt een dijk zelfs ingepakt met een doek. 

In het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zullen de grondwaterstanden, die door de vele neerslag in oktober en november toch al erg hoog waren, de komende week 'naar uitzonderlijke hoogte' stijgen, voorspelt het waterschap. Daardoor reageren de waterpeilen ook snel op nieuwe neerslag. 

Naast regen wordt vanaf morgen een harde westenwind verwacht. Die zorgt ervoor dat water vanaf de IJssel richting het werkgebied van WDODelta wordt opgestuwd, waardoor de afvoer van water wordt bemoeilijkt. Het waterschap laat alle gemalen draaien en bemant het gemaal Zedemuden 24 uur per dag.

Ook Wetterskip Fryslân doet zijn uiterste best om 'de druk op de Friese boezem te verlichten'. Door de hoge stand van de Waddenzee is het volgens het waterschap momenteel lastig om overtollig water via het Lauwersmeer af te voeren. Daarom is het historische Woudagemaal in Lemmer al voor de derde keer dit jaar in werking gesteld. Ook het Hooglandgemaal in Stavoren en de Heining bij Marrum draaien volop. 

H2O ankeiler in tekst kader

Wilt u H2O lezen? Kijk hier voor een abonnement

Opgeschaald
In het noordoosten verwacht Hunze en Aa’s door de wind morgenavond drie tijen niet goed te kunnen spuien. Daardoor zullen de waterstanden op de boezem dan stijgen tot ongeveer 0,95 meter boven NAP op zaterdagmorgen, aldus het waterschap.

Afgelopen week is via de spuisluizen in Delfzijl en Nieuwe Statenzijl al zo’n 8 miljard liter water per etmaal afgevoerd naar zee. Als extra maatregelen zijn gisteren ook de Kleine Zeesluis en gemaal Rozema ingezet. Hunze en Aa’s verwachtte toen nog niet dat het de inzet van (nood)waterbergingspolders nodig zou zijn.

Vallei en Veluwe heeft al wel gecontroleerd water ingelaten in de Hoenwaard bij Hattem. Vanwege de hoogwaterpiek in de Rijn bij Lobith afgelopen maandag was dit waterschap al opgeschaald naar fase 1 en dat blijft voorlopig zo. Dat betekent dat de dijken en de gemalen langs de IJssel en de Nederrijn en de stuwen en duikers daarin dagelijks geïnspecteerd worden. 

Ingepakte dijk
Door de hoge rivierstanden worstelt Waterschap Rivierenland met kwel. Dat legt een behoorlijk beslag op de pompcapaciteit. Zo draait het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen soms met twee pompen uitsluitend om kwelwater af te voeren. 

Rivierenland verwacht dat de waterstand op de Lek en de Merwede dit weekend flink zal oplopen door de combinatie van wind vanaf zee en de hoogwatergolf die dan aankomt in de lage delta. Voor de Rijn rekent het waterschap op een nieuwe hoogwatergolf in de laatste dagen van dit jaar, voor de Maas al tijdens de kerstdagen.

Ook het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bereidt zich voor op hoge waterpeilen in de Lek. Zo wordt de dijk bij Salmsteke morgenochtend extra beschermd door deze helemaal in te pakken met een doek. Om te voorkomen dat een nieuwe kleilaag wegspoelt, was dat eind november al deels gebeurd.  

Poort gesloten
In Schoonhoven sluit het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de Veerpoort en in Rotterdam de sluis in het Boerengat om het gebied te beschermen tegen wateroverlast. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wordt mogelijk eveneens gesloten.

Update 21 december (middag)
Vanwege storm Pia (code geel) worden vandaag en morgen (21 en 22 december) hoge waterstanden aan de Nederlandse kust en in het IJsselmeergebied verwacht. Normaal gesproken komen deze waterstanden ongeveer eens per vijf jaar voor, zegt Matthijs Winters van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging in een bericht van Rijkswaterstaat. De combinatie van de verhoogde rivierafvoer en de noodwestenwind maakt het volgens hem extra bijzonder. 

Rijkswaterstaat heeft de keersluis Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal en de opblaasbare Ramspolkering bij Kampen (deze balgstuw vanochtend om 10.30 uur) uit voorzorg gesloten. Ook gaan de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Oosterscheldekering naar alle waarschijnlijkheid dicht en wordt de kier in de Haringvlietsluizen gesloten. De Noordwaard, het speciale overloopgebied voor de Merwede in de Biesbosch, stroomt vol. Rijkswaterstaat heeft een nieuwsfeed. Bij Rijkswaterstaat Waterinfo zijn de actuele en verwachte waterstanden te zien.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.