Hoewel de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen pas net is begonnen, richten de Unie van Waterschappen en Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven, hun aandacht al weer op een andere politieke campagne: de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024.
De politieke partijen zullen de komende maanden gaan werken aan de verkiezingsprogramma’s voor de Europese verkiezingen. Ter voorbereiding daarvan hebben Vewin en de Unie van Waterschappen een gezamenlijk position paper gemaakt met als overkoepelende boodschap dat water hoger op de Europese agenda gezet moet worden.
“Als Unie van Waterschappen werken we al langer intensief samen met Vewin op Europees gebied,” vertelt Jane Alblas van de Unie. “We hebben samen ook een bureau in Brussel. Dat biedt een meerwaarde omdat veel Europese richtlijnen zowel gaan over waterschapstaken als over taken van drinkwaterbedrijven.”
De eerste groslijst met voorstellen is dan ook opgehaald bij een rondgang langs de waterschappen en drinkwaterbedrijven. “Vervolgens heeft ons bureau in Brussel een opzet gemaakt en die is weer afgestemd met de organisaties. Het resultaat is volgens mij een document waarin de belangrijkste punten terugkomen.”
In hun position paper doen de twee organisaties onder andere voorstellen voor het verhogen van waterweerbaarheid, het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit en het creëren van de voorwaarden voor klimaatbestendig waterbeheer. “We zien nu bij de politieke partijen en in Europa momentum als het gaat om de rol van water. Ook omdat water een factor is in zo ontzettend veel beleid, denk aan de energietransitie, de verduurzamingsagenda of de omgang met weersextremen.”
De drinkwaterbedrijven en waterschappen schrijven in het paper dat Europa nodig is om hun eigen taken goed uit te kunnen voeren. “Heel veel is natuurlijk grensoverschrijdend. Makkelijk voorbeeld: de vervuiling van Europese rivieren stroomopwaarts heeft invloed op de waterkwaliteit in Nederland. Ook het weer houdt zich niet aan nationale grenzen.”
Vewin en de Unie van Waterschappen vragen daarom van de partijen in het Europees Parlement om stevige ambities als het gaat om bijvoorbeeld waterkwaliteit. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan een totaalverbod op Pfas op Europees niveau.”