Waterschappen die gas afnemen van de Russische gasleverancier Gazprom verkennen of ze naar een andere leverancier kunnen overstappen. De mogelijkheden daartoe lijken overigens beperkt, want ook bij alternatieve leveranciers kom gas uiteindelijk toch vaak uit Rusland, laat een woordvoerder van de Unie van Waterschappen weten.
De waterschappen vinden het na de inval van Rusland in Oekraïne niet langer maatschappelijk verantwoord om gas af te nemen van het Russische aardgasbedrijf. Ook twijfel over leveringszekerheid is een reden om zich te oriënteren op alternatieven. Ze laten zich daarbij adviseren door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Ongeveer de helft van de 21 waterschappen is klant van Gazprom. Zij nemen gas af. Geen van de waterschappen krijgt elektriciteit van het Russische aardgasbedrijf, aldus de Unie.
De gunning van deze contracten is tot stand gekomen op basis van beste prijs-kwaliteitverhouding, aldus de Unie van Waterschappen. De waterschappen produceren overigens meer gas dan dat ze afnemen; ze zijn één van de grootste producenten van biogas in Nederland, waarvan een deel wordt opgewerkt tot groengas en geleverd aan het aardgasnet.