In de sector waterschappen is het ondersteuningsprogramma Onbeperkte Denkers gelanceerd. Organisaties worden gestimuleerd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.
Hiermee vlot het nog niet erg. De vijfendertig waterschapsorganisaties – waaronder 21 waterschappen – hebben op basis van de banenafspraak in totaal 262 banen voor mensen met een arbeidsbeperking gecreëerd (zie kader onderaan). Dat aantal is beduidend lager dan het voor de sector geldende quotum. Daarom is vandaag het programma Onbeperkte Denkers geïntroduceerd. Het is een initiatief van het A&O-fonds Waterschappen, de Vereniging werken voor waterschappen en de vakbonden FNV en CNV.
Beoordeling op talenten
Het programma bestaat uit een sectorale aanpak en maatwerk bij de ondersteuning van organisaties. De kern van Onbeperkte Denkers is dat mensen worden beoordeeld op hun talenten in plaats van hun beperkingen. Hiervoor worden (online) interventies ingezet, zoals een escaperoom, een wekelijkse workout voor het brein en ‘ervaar-het-zelf’-modules. Ook gaan organisaties kennis en praktijkervaringen met elkaar uitwisselen. Binnen de rijksoverheid wordt dit concept al wat langer toegepast.
Sectorambassadeurs ingezet
Vier sectorambassadeurs gaan de boer op om organisaties te stimuleren meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen: Yoram Bovenkerk (bestuurder bij FNV Overheid), Patrick Florentinus Ribeiro (hoofd P&O bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Gerard Smits (secretaris-directeur van Het Waterschapshuis) en Ineke van Steensel (lid van het dagelijks bestuur van hoogheemraadschap van Rijnland). Volgens Bovenkerk hebben de organisaties heel wat te bieden aan mensen die vallen onder de banenafspraak. “Maar er is een hogere intrinsieke motivatie nodig om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.”
Van Steensel wijst erop dat de sector ruim 13.000 medewerkers telt. Veel van hen werken in een functie in het veld of op kantoor. “Ik zie het als een maatschappelijke plicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarvoor in aanmerking te laten komen.” Van Steensel richt de pijlen eerst op haar eigen waterschap. “Voor nu is het beginnen in eigen kring, daarna geldt goed voorbeeld doet goed volgen.”
NOG VER ONDER BEOOGD AANTAL
Het kabinet en de sociale partners spraken in 2013 af om extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking (bijvoorbeeld mensen met lichamelijke problemen of psychische kwetsbaarheid) te creëren bij reguliere werkgevers. Het gaat in totaal om 125.000 extra banen: 100.000 banen in de marktsector in 2026 en 25.000 banen bij de overheid in 2024 (in beide gevallen ten opzichte van 2013). De quotumregeling fungeert daarbij als stok achter de deur. Werkgevers die zich niet aan de banenafspraak houden, betalen voor niet opgevulde werkplekken.
Het bedrijfsleven ligt volgens officiële cijfers goed op koers, maar de overheid haalde vorig jaar opnieuw de doelstelling voor banengroei niet. Dat geldt ook voor de vijfendertig waterschapsorganisaties, blijkt uit de Monitor Banenafspraak die het A&O-fonds Waterschappen vandaag tegelijk met de lancering van het nieuwe programma publiceerde. De organisaties hadden aan het eind van 2020 bij elkaar 262 banen gerealiseerd (vanaf 2013), terwijl het quotum 427,7 banen bedroeg. Het komt erop neer dat 61 procent van het totale quotum van 2020 is gehaald.
Tussen 2017 en 2019 nam het aantal banen aanzienlijk toe, waardoor de sector de achterstand aan het verkleinen was. Afgelopen jaar vlakte de banengroei echter af. Organisaties wijzen op de gevolgen van de coronacrisis. Volgens hen was het hierdoor lastiger om mensen die vallen onder banenafspraak, aan te trekken en te begeleiden.
MEER INFORMATIE
Bericht op site A&O-fonds Waterschappen
Website programma Onbeperkte Denkers