secundair logo knw 1

Hoogwater in Volendam. De gemeente plaatste zandzakken

Na enkele relatief droge dagen dalen de waterstanden in beken, sloten en rivieren, maar in Rijn en Maas gaat de waterafvoer weer stijgen. Een gevolg van zware regenval komende dagen in de stroomgebieden van beide rivieren. De afvoer in de Maas zal naar verwachting hoger uitvallen dan vorige week. In Limburg heeft het waterschap de crisisstaf hoogwater opgeschaald naar coördinatiefase 2.

De hoogwatersituatie is wisselend in delen van het land. Waterstanden zakken in beken, sloten en rivieren, maar in het IJsselmeer en Markermeer is nog steeds alarmfase 1 van kracht. In Noord-Holland kregen Volendam en Hoorn op oudjaarsdag door ‘windeffecten’ te maken met hoogwater dat over kades en in enkele kelders liep.

Door de zeer hoge waterstanden blijft wateroverlast op de buitendijkse gebieden mogelijk, schrijft Hollands Noorderkwartier. Maar de waterveiligheid is niet in het geding, de dijken liggen er goed bij, aldus het hoogheemraadschap.

Waterschap Drents Overijssel Delta meldt dat het water in de IJssel en de Vecht verder daalt. De inzet van de vrijwillige dijkwacht is stapsgewijs afgeschaald en met ingang van vandaag stopgezet. Wel worden dijken in de gaten gehouden; bij de Sallandse weteringen zijn grotere schades (scheuren) en zandmeevoerende wellen ontstaan, schrijft het waterschap.

Maas
In Limburg maken zich ze op voor een nieuwe watergolf in de Maas. Waterschap Limburg heeft de crisisstaf hoogwater opgeschaald naar coördinatiefase 2.

De Maasafvoer bedraagt nu ongeveer 650 m3/s en zal de komende 2 dagen nog iets dalen, maar blijft boven de 500 m3/s, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl. Dat peil zal de komende dagen snel stijgen door de vele regen die naar verwachting valt, met name aan de zuidkant van de Ardennen. Daar valt de komende dagen bijna 100 millimeter, aldus de prognoses.

De waterafvoer in de Maas zal als gevolg daarvan toenemen. Van Winden houdt het op een afvoer tussen de 1.500 en 1.750 m3/s. Het waterschap gaat vooralsnog uit van 1.700 tot 1.800 kubieke m3/s bij Maastricht. 

De toenemende waterafvoer zorgt in ieder geval voor een stijging van de waterstand in de Roer en in de Geul, schrijft het waterschap. “En ook in de beken en riviertjes in het noorden van de provincie (waar mogelijk iets minder regen valt dan in het zuiden) neemt de waterstand – die de afgelopen dagen juist een beetje is gedaald – weer toe.”

In antwoord op de toenemende waterafvoer van de Maas neemt het waterschap maatregelen volgens het standaard draaiboek voor hoogwater van de Maas. Zo worden op verschillende locaties pompen geplaatst en dijken dichtgemaakt met coupures.

Rijn
Ook in de Rijn zal de waterafvoer weer toenemen. De rivier heeft in afgelopen wintermaanden al 3 hoogwatergolven (22 november, 18 december en 28 december) gekend. Nu er een nieuwe golf aankomt, komt het totaal op 4. Dat is eerder voorgekomen, schrijft Van Winden, te weten in de winter van 1965/1966. Toen werd er tijdens de 4 pieken gemiddeld meer water afgevoerd in de Rijn dan deze winter.

De laatste hoogwatergolf op 28 december bereikte een peil van iets meer dan 14,5 m (NAP) met een afvoer van 7.500 m3/s. Van Winden verwacht dat de waterstand bij de komende piek minder hoog uit zal komen dan de laatste hoogwatergolf: op 8 januari zal de waterstand tussen 14 en 14,3 m (NAP) bedragen. Hij houdt wel een slag om de arm omdat de neerslag anders kan uitpakken dan verwacht.

Waarschijnlijk zijn dit voorlopig de laatste golven, want een hogedrukgebied gaat vanaf eind deze week het weer bepalen, wat een langere droge periode inluidt, schrijft Van Winden.

 

BEVERSPOREN TRACEREN OP GEVOEL EN MET WARMTECAMERA
Bever 900 Bever getraceerd met warmtebeeldcamera | Still video WDODelta
 
Door het hoge water in de rivieren zijn waterschappen alert op mogelijke schade door bevers die hogerop op zoek gaan naar droge plekken. Als ze hoger in de dijk graven, kan de stabiliteit van de dijk in gevaar komen. Waterschappen voeren daarom extra inspecties uit.
WDODelta gebruikt een warmtebeeldcamera om de dieren op te sporen, maar ook gaan inspecteurs met waadpakken op pad om ‘op gevoel’ sporen van bevers te traceren. “Zo selecteren we overdag de plekken die we 's avonds of 's nachts nader inspecteren met de warmtebeeldcamera. Dat is nodig omdat inspectie met een warmtebeeldcamera erg intensief is. Een bever kan tot een kwartier onder water blijven als hij aan het graven is. Om de bever te vinden met de warmtebeeldcamera en zijn gedrag goed in kaart te kunnen brengen, staan we regelmatig een uur op dezelfde plek. Daarom combineren we tactieken om de bever sneller in beeld te hebben."
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.