Na ruim honderd dagen oorlog zijn de verwoestingen in de Oekraïne immens. Ook de waterinfrastructuur is in het oorlogsgebied op veel plaatsen beschadigd of vernietigd. In door Russen bezette gebieden is veel tekort aan drinkwater.
Burgemeester Vadym Boichenko van de langdurig belegerde en door Russen ingenomen stad Marioepol zei op de nationale televisie dat de inwoners van de zwaar getroffen stad sinds april geen toegang meer hebben tot de normale drinkwatervoorziening. Het watertekort wordt steeds groter.
De inwoners moeten zich inschrijven om water te krijgen. De voorraden zijn zo klein dat er water wordt verstrekt dat genoeg is voor hooguit twee dagen. Burgers kunnen door Russiche troepen aangevoerd water krijgen in ruil voor het werken aan het opheffen van blokkades.
De belangrijkste reden voor het watertekort is de daling van het waterpeil in natuurlijke waterbronnen. De prognoses wijzen op een verdere daling van de watervoorziening. Het drinkwater is bovendien van mindere kwaliteit en moet worden gekookt voor gebruik.
Petro Andrushenko van de gemeente laat weten dat er gevreesd wordt voor de uitbraak van ziekten in de stad als gevolg van onhygiënische omstandigheden.
Geen leidingwater meer
Ook in andere steden is er tekort aan water. Het Franse persagentschap AFP doet verslag van de situatie in Mykolaiv, een havenstad in het zuiden van Oekraïne. De watervoorziening is slecht. Sinds de gevechten aan het zuidelijke front is in april een pijpleiding vernietigd, waardoor er in veel gebieden geen leidingwater meer is, aldus AFP.
Bewoners zijn continu op zoek naar watertrucks of moeten gebotteld water kopen, een grote uitgave. "Ik heb een gezin van vier. Kunt u zich voorstellen hoeveel water we nodig hebben om te wassen, om eten te koken, om thee te zetten?" vraagt Valeriy Baryshev, een 27-jarige bakker, terwijl hij kannen drinkwater achterop zijn fiets vastbindt. "Ik moet zo'n 120 liter per dag halen," zegt hij, en dat is inclusief wat hij nodig heeft voor zijn bakkerij, schrijft het persbureau.
Anna Bondar, een 79-jarige vrouw met thuis een bedlegerige man, is dagelijks twee tot drie uur bezig om water te halen. "Ik ben erg moe," zegt ze tegen AFP.
Tijdrovend proces
Militaire functionarissen zeggen dat het nog minstens een maand of misschien wel langer kan duren voordat de stad weer normaal toegang heeft tot drinkwater. "Het is een tijdrovend proces omdat veel technische problemen moeten worden opgelost; het boren van putten, het organiseren van het werk en het zuiveren van het water."
De drinkwatervoorziening is al lange tijd slecht in steden, wijken en andere delen van het land. In april meldde de Verenigde Naties dat 6 miljoen Oekraïners beperkte toegang hebben tot drinkwater. Na 100 dagen oorlog meldt Unicef dat het meer dan 2,1 miljoen mensen toegang heeft gegeven tot veilig water.
LEES OOK
Ook de waterinfrastructuur in Oekraïne gaat kapot door het oorlogsgeweld