secundair logo knw 1

Met een actie van De Redders van Dordt is het themajaar afgetrapt I foto: 600 jaar Elisabethsvloed

Waterveiligheid in verleden, heden en toekomst staat in de schijnwerpers tijdens het themajaar waarin de Sint-Elisabethsvloed uit 1421 wordt herdacht. Vier waterschappen en Rijkswaterstaat behoren tot de zeventig partijen uit het zuidwesten van het land die activiteiten organiseren.

Tot en met september 2022 zijn er ruim honderd evenementen in West-Brabant en Zuid-Holland. Het themajaar is op 2 juli officieel van start gegaan met de Grote Feestelijke Reddingsdag in Dordrecht. Zo’n 130 leerlingen van basisscholen – De Redders van Dordt – bouwden zelf vlotten en gingen daarmee de rivier op om evacués in veiligheid te brengen.

Verwoestende overstroming
Het zwaartepunt ligt op 18 november. Op deze dag vond zeshonderd jaar geleden een van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis plaats. De Sint-Elisabethsvloed kostte het leven aan duizenden mensen en leidde tot het ontstaan van het natte gebied van de Biesbosch.

Vandaar dat in de herdenking van deze ramp waterveiligheid centraal staat, zegt Sanne van Deelen die vanuit waterschap Brabantse Delta bij de organisatie van het themajaar betrokken is. “Wij willen hiermee de aandacht vestigen op het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland droge voeten hebben. Aan dat haakje zijn allerlei activiteiten opgehangen.”

Beeldmerk 600 jaar Elisabethsvloed

De komende vijftien maanden is er van alles te doen en zien, zoals exposities, lezingen, concerten, congressen, educatieve activiteiten, designateliers en wandel- en fietstochten. Ook verschijnen er enkele speciale publicaties, bijvoorbeeld het boek De grote en vreeselike vloed van Lotte Jensen. Het programma wordt nog verder uitgebreid, vertelt Van Deelen. “Door corona hebben we nog het een en ander te regelen.”

Dat is ook de reden dat het themajaar vertraging heeft opgelopen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om in januari te beginnen en in december op te houden. “Wij hebben gewacht tot er fysiek weer meer mogelijk was. We hadden geen zin om alles online te organiseren, zoals tijdens de Week van Ons Water in het voorjaar.”

Virtueel belevingscentrum
Behalve Brabantse Delta doen nog drie waterschappen mee aan het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed: Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Hollandse Delta en waterschap Rivierenland. Ook Rijkswaterstaat en het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn van de partij.

Zij openden samen eind mei al een online belevingscentrum. Op een interactieve manier wordt het verhaal van de watersnoodramp verteld en ook hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met waterveiligheid. Van Deelen: “Dit belevingscentrum is voor ons het voorportaal voor de boodschap over waterbewustzijn en waterveiligheid die we gezamenlijk uit willen dragen. Ieder heeft zijn eigen programma, maar we zoeken wel de verbinding.”

Van Deelen noemt van de eigen activiteiten van Brabantse Delta de fietstocht die in oktober rondom De Cruijslandse Kreken wordt uitgezet. Dit is een onderdeel van de West Brabantse Waterlinie in de buurt van Steenbergen. “Bewoners en andere belangstellenden kunnen deze tocht in etappes fietsen. We hebben er een quizelement aan toegevoegd.” De bedoeling is ook om op 18 november een speciaal evenement in het westen van Brabant te organiseren. “Daarover zijn we nu in gesprek met de gemeenten.”

Tot slot wijst Van Deelen op de door een andere partij georganiseerde tentoonstelling Op Drift in de Geertruidskerk in Geertruidenberg. Hierin wordt de Sint-Elisabethsvloed op kunstzinnige wijze in een nieuw en eigentijds licht geplaatst. “Echt heel mooi. Je kunt zelfs op het dak eten met uitzicht over een deel van het overstromingsbied.”


MEER INFORMATIE
Website 600 jaar Elisabethsvloed 
Brabantse Delta over het themajaar
H2O Actueel: online belevingscentrum

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.