secundair logo knw 1

Menno Holterman, lid managing board van AIWW en directeur van Nijhuis Industries, bij de openingsbijeenkomst op 30 oktober

De Amsterdam International Water Week is van een evenement uitgegroeid naar een platform voor gemeenten, waterbedrijven en industrie, maar het uiteindelijke doel is een wereldwijde beweging. Dat zegt Menno Holterman, lid van de managing board van de AIWW. Hoewel de huidige editie nog niet is afgelopen, maakt hij alvast de balans op.

De afgelopen twee dagen is de AIWW-conferentie gehouden. Tevreden over het verloop?
“Ik ben erg blij met wat we bij de conferentie voor elkaar hebben gekregen. Het programma was ditmaal bewust opgebouwd rondom cases en oplossingen. Daarbij ging het niet alleen over de zorgen van nu, maar was er ook een doorkijkje naar die van morgen. Dat sloot goed aan bij de behoefte van de deelnemers, want zij zijn op zoek naar praktische oplossingen. Door de nieuwe aanpak deden groepen mee die normaliter niet zouden zijn gekomen. Dit was mogelijk door een intensieve samenwerking met onze partners en sponsors, maar ook met het internationale Programme Advisory Comittee met zo'n veertig prominenten. Er waren 1.200 deelnemers uit 140 landen en dat is een mooie opkomst.”

Jullie hebben de Amsterdam Agreements geïntroduceerd. Hoe staat het daarmee?
“We bieden hiermee een podium aan een aantal initiatieven die de moeite waard zijn om de komende jaren te volgen en waarvan we overtuigd zijn dat ze het verschil kunnen maken. De afgesloten agreements (zie het overzicht, red.) zijn geselecteerd op kwaliteit. We zijn positief verrast door de diversiteit. Partijen die elkaar traditioneel niet weten te vinden, gaan nu langdurig met elkaar samenwerken. Een voorbeeld is de publiek-private samenwerking in de Human Cities Coalition. Veel lof voor de partijen die deze Amsterdam Agreements hebben ondertekend. Zij zijn een commitment voor echte doorbraken aangegaan.”

Hoe verliep het Leaders Forum tijdens de conferentie?
“Gemeenten, waterbedrijven, industriële ondernemingen en financiële instellingen hebben behoefte aan diepgang, omdat veel vakkennis vereist is om bijvoorbeeld water en stadsplanning of innovatie en risicomanagement op elkaar af te stemmen. Vroeger spraken zij vaak elkaars taal niet, nu wel. Ze hadden het over actie, implementatie en realisatie.”

Aan deze AIWW deden diverse financiële instellingen mee. Wat heeft dat opgeleverd?
“Vanwege onbekendheid met elkaar zijn er nu nog veel mismatches tussen financiële instellingen en bedrijven in de watersector. Met het ‘water for finance’ programma hebben we tijdens de AIWW gezorgd voor een beter overzicht van mogelijke financieringsconstructies. Dus: bij dit type vraag hoort dit type geld. Banken zijn bereid om ‘green deals’ af te sluiten, zoals ze het zelf noemen. De kennis bij financiële instellingen neemt toe om voorstellen te kunnen beoordelen op basis van de waterkant van het verhaal. Voor een Amsterdam Agreement was het echter nog iets te vroeg.”

Welke ontwikkelingen ziet u bij de industrie?
“Bij de eerste editie van de AIWW van 2011 hadden veel bedrijven nog geen waterstrategie. We hebben hen uitgedaagd om zo’n strategie te formuleren en te delen. De laatste twee edities zie je dat zij hiervoor niet alleen een bedrijfsbeleid hebben, maar die ook hebben omgezet in operationeel beleid. Dat vind ik een erg mooie ontwikkeling. Wel geldt dat het waterverbruik bij de productie weliswaar sterk is afgenomen, maar de vervuiling toegenomen. De bedrijven zien in dat dit probleem alleen door samenwerking kan worden opgelost.”

Wat zijn de belangrijkste conclusies van de AIWW?
“Het gaat om transparantie. Partijen moeten niet alleen successen met elkaar delen, maar ook open zijn over hun eigen problemen en andere partijen vragen mee te denken over oplossingen. Ook de waarde van water is erg belangrijk. Er is een internationale structuur voor watergovernance nodig. Daarom waren we blij dat premier Rutte dit thema benadrukte in zijn toespraak bij de openingsbijeenkomst. Ook legde hij de nadruk op het belang van water voor vrede, veiligheid en stabiliteit.”

Hoe gaat het nu verder met de AIWW?
“Wij streven naar een verdere professionalisering van de AIWW, samen met onze partners en sponsors. We gaan veel intensiever samenwerken met de Singapore International Water Week, onder meer door de programma’s af te stemmen en contacten te delen. Dit is een belangrijk signaal aan de waterwereld. De AIWW is van een evenement uitgegroeid naar een platform, maar het uiteindelijke doel is een wereldwijde beweging. Want om met elkaar te blijven zoeken naar oplossingen voor problemen op basis van wat is beproefd, moeten we elkaar regelmatig spreken en onze informatie delen. De samenwerking met Singapore draagt daaraan bij.”

Meer informatie over AIWW

Bericht over openingsbijeenkomst AIWW
Toespraak premier Mark Rutte bij opening
Overzicht van Amsterdam Agreements
Nieuws en andere informatie op website AIWW

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie