secundair logo knw 1

Een groepsfoto van de wereldleiders die deze week bijeen waren in Rotterdam, met op de voorste rij als tweede van links Patrick Verkooijen. Foto GCA

In de Rotterdamse Rijnhaven heeft koning Willem-Alexander deze week het hoofdkantoor van het Global Centre on Adaptation (GCA) geopend. Meer dan vijftig wereldleiders kwamen langs en maakten alvast afspraken over de internationale klimaattop COP26 later dit jaar in Glasgow.

Het GCA helpt landen zich aan te passen aan een veranderend klimaat. Dat gebeurt onder de vlag van de VN. "Het is de enige internationale organisatie die exclusief op klimaatadaptatie is gericht", zegt CEO Patrick Verkooijen. "En we zitten nu in het grootste drijvende kantoor ter wereld."

Het zogenoemde Floating Office Rotterdam, een ontwerp van architect Nanne de Ru, beweegt mee met de stijgende zeespiegel en het getij in de Rijnhaven. Het telt 3700 kubieke meter en is volledig klimaatneutraal: de energie wordt opgewekt met zonnepanelen, voor koeling wordt water uit de haven gebruikt en overtollig regenwater wordt vastgehouden met een waterretentiesysteem.

Drijvende bouw geldt als een van de mogelijke antwoorden op klimaatverandering. Het kantoor symboliseert het ambitieniveau van het GCA en de noodzaak van innovatie, stelt Verkooijen. "Het is ook een soort metafoor voor Rotterdam als klimaathoofdstad van de wereld."

Wereldleiders
Meer dan vijftig wereldleiders, onder wie voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala van de Wereld Handels Organisatie (WHO), waren maandag bij de opening aanwezig.

In een ‘High Level Dialogue’ spraken ze vervolgens over de klimaatttop COP26, die begin november plaatsheeft in Glasgow. Hier wordt besloten hoe het verder moet met het Klimaatakkoord van Parijs, waarin afspraken zijn vastgelegd over de uitstoot van broeikasgassen.

"We hebben allemaal het laatste IPCC-rapport gelezen", verklaart Verkooijen. "De aarde warmt nog sneller op dan we dachten. En de bosbranden en overstromingen van afgelopen zomer staan nog nadrukkelijk op ons netvlies. We zullen ons tegelijk moeten aanpassen, en dat moet sneller dan nu gebeurt."

Glasgow
Het doel van de dialoog op het drijvende kantoor was volgens de CEO een agenda voor de COP26: wat moet de top opleveren? De belangrijkste punten zijn in een communiqué ('in de imperatief') vastgelegd.

"Als eerste moet de ambitie van landen, steden, organisaties en bedrijven voor klimaatadaptatie nadrukkelijk omhoog", somt Verkooijen op. "Sommigen zeiden wel met factor 10."

"Als tweede de financiering: er moet veel meer geld naar klimaatadaptatie. Van de 100 miljard dollar die de rijke landen hebben toegezegd voor klimaatregelen is nu 80 miljard dollar binnen. Maar slechts 21 procent daarvan is bestemd voor adaptatie. Dat moet 50/50 worden, zoals Nederland al heeft toegezegd."

"En als derde zijn nieuwe grootschalige partnerschappen nodig. Samen met de Afrikaanse ontwikkelingsbank hebben wij een actieprogramma voor Afrika opgezet voor 25 miljard dollar. Heel mooi is dat de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Felix Antoine Tshisekdi, het plan nu heeft omarmd. Maar ook in bijvoorbeeld Zuid-Azië en de Cariben is actie noodzakelijk."

Handel
Afgelopen januari organiseerde het GCA de eerste (digitale) mondiale top over klimaatadaptatie. Ging het toen nog om een tamelijk eensgezinde club mensen, nu schoof tot vreugde van Verkooijen ook een partij als de WHO aan. "Voor de internationale handel is klimaatverandering ontwrichtend. Daarom is adaptatie voor hen nu ook een speerpunt", weet hij.

Eigenlijk is de agenda voor de COP26 een agenda voor de wereld, besluit de GCA-baas. "Het GCA is een solutions brooker: wij willen oplossingen versnellen en opschalen. Voor mij is de COP26 pas geslaagd als de levens van de mensen in de frontlinie, zij die het meest lijden onder de klimaatverandering, werkelijk beter worden."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht GCA
GCA High-Level Communique
Floating Office Rotterdam
H2O-bericht: Top is startsein voor tien jaar actie voor klimaatadaptatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.