‘Leaving no one behind’ is morgen het thema van de 26ste Wereldwaterdag, die jaarlijks op 22 maart plaatsvindt. In Nederland maken vrijwilligers jaarlijks een rivier schoon, dit keer tussen Leiden en Rotterdam. Ook op andere plaatsen worden activiteiten georganiseerd.
In 1992 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om vanaf 1993 elk jaar Wereldwaterdag te houden, met als doel de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
Met het thema ‘Leaving no one behind’ willen de VN de aandacht vestigen op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030, waaronder de beschikbaarheid van water voor iedereen. Vooral voor vrouwen, kinderen, oude of gehandicapte mensen en andere gemarginaliseerde groepen is dit nog lang niet vanzelfsprekend.
In ons land organiseert de Stichting Aquarius dit jaar voor de elfde keer een rivierschoonmaak op deze dag. In 2015 kreeg de actie een nationaal karakter toen het de grootste eendaagse rivierschoonmaak van Europa werd. Honderden vrijwilligers gingen toen aan de slag langs de 140 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Vijf rivieren
Morgen gaat het om een stuk van 45 kilometer, verdeeld over vijf rivieren: de Nieuwe Rijn, het Rijn-Schiekanaal, de Schie, de Maas en de Rotte. Dat gebeurt in 24 etappes van elk circa 2 kilometer, vanaf het stadhuis van Leiden tot aan het stadhuis van Rotterdam.
De gemeente Leidschendam-Voorburg trakteert alle schoonmakers op een lunch, voor scholen in Delft is er een Zonneflessenboten Race en in Rotterdam vindt een Schoon Water Feest plaats, waarbij jongeren hun ideeën presenteren om een olieramp te voorkomen.
Daarnaast organiseert de stichting vandaag het vijfde Dichten voor Water Festival in Rotterdam en zaterdag de Wereld Water Dag Film in het Omniversum in Den Haag.
Blue Deal
De waterschappen zijn hier niet bij betrokken. Zij zijn vanmiddag wel vertegenwoordigd in het KIT in Amsterdam voor een bijeenkomst rond het thema van Wereldwaterdag, die wordt georganiseerd door NWP en Aqua for All.
Daar presenteren zij de eerste resultaten van de Blue Deal, die zij vorig jaar op Wereldwaterdag met twee ministeries sloten. De partijen spraken daarin af dat zij tot 2030 nog eens 75 miljoen euro investeren in internationale waterprojecten, die voor schoon, voldoende en veilig water voor 20 miljoen mensen moeten zorgen.
De eerste ronde voorstellen is inmiddels goedgekeurd, vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Er zijn nu elf partnerschappen in negen landen. ''Daarmee hopen we ook de allerarmsten te bereiken.’’ De officiële start is op maandag 8 april met een film over de projecten.
Wandelen
Verder organiseert Aqua for All deze week opnieuw de landelijke sponsoractie Wandelen voor Water. Leerlingen van groepen 7 en 8 lopen 6 kilometer met een rugzak gevuld met 6 liter water. Door zich te laten sponsoren, zamelen zij geld in voor projecten in landen waar veel kinderen schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen moeten ontberen.
Waterbedrijf Groningen roept naar aanleiding van Wereldwaterdag zijn klanten op tot een donatie aan Kraanwaterfonds Water for Life. Deze stichting zet zich in voor projecten van lokale waterbedrijven waarbij de armste wijken worden aangesloten op het leidingnetwerk.
MEER INFORMATIE
Website World Water Day 2019
Website 11e Nationale Wereld Water Dag
Website Wandelen voor Water
Website Water for Life
Blue Deal gelanceerd op Wereldwaterdag