secundair logo knw 1

Afvalwaterzuivering in Alexandrië (Egypte)

Ongeveer de helft van het wereldwijde afvalwater wordt gezuiverd. Dat is aanzienlijk meer dan de 20 procent waar tot dusver van werd uitgegaan. Een en ander blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht en de United Nations University. Van het gezuiverde afvalwater wordt 11 procent hergebruikt.

Hoewel de resultaten een optimistischer beeld laten zien dan eerdere studies, benadrukken de auteurs dat er nog veel uitdagingen zijn, met name in ontwikkelingslanden, waar de zuiveringspercentages zeer laag zijn.

Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 359 miljard kubieke meter afvalwater (huishoudelijk en industrieel) geproduceerd, aldus de onderzoekers. 63 procent van het afvalwater wordt ingezameld en 52 procent gezuiverd, 48 procent wordt ongezuiverd in het milieu geloosd. 

Hergebruik van gezuiverd afvalwater staat mondiaal nog in de kinderschoenen en heeft vooral plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (15 procent) en West-Europa (16 procent). In ontwikkelingslanden wordt nog erg weinig afvalwater gezuiverd, aldus de onderzoekers. Met name in Zuid- en Zuidoost-Azië wordt veel onbehandeld water in het milieu geloosd.

Er zijn aanzienlijke verschillen in de productie, inzameling en behandeling van afvalwater in de verschillende geografische regio's. Van invloed is de economische ontwikkeling, aldus het onderzoek. Zo produceert iets meer dan 16 procent van de wereldbevolking in landen met hoge inkomens 41 procent van het afvalwater wereldwijd.

Databank
De onderzoekers baseren hun cijfers op afvalwatergegevens uit nationale onlinebronnen. In landen waar ze niet beschikbaar zijn, worden ze geschat. De databank dient als referentie om inzicht te krijgen in de mondiale afvalwaterstatus en om hotspots te identificeren waar onbehandeld afvalwater in het milieu wordt geloosd, schrijven de onderzoekers.

In ontwikkelingslanden, waar weinig waterzuivering plaatsheeft, zal door bevolkingsgroei steeds meer afvalwater worden geproduceerd. Edward Jones, promovendus aan de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het onderzoek, zegt op de site van de universiteit: “Hierdoor worden menselijke gezondheid en het milieu enorm bedreigd, en is er nog een lange weg te gaan.”

Hergebruik van afvalwater wordt steeds meer gezien als belangrijke hulpbron, met name voor de landbouw, de sector die de meeste behoefte heeft aan water en wereldwijd steeds meer te maken heeft met afnemende conventionele waterbronnen. “Het meest voor de hand liggend is om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie van landbouwgebieden,” stelt Jones. 

Ook het gebruik van afvalwater als energiebron komt steeds meer in beeld. Jones: “Afvalwater bevat soms veel nutriënten, en kan ook als energiebron gebruikt worden. Hopelijk wordt daarom in de toekomst afvalwater gezien als grondstof, in plaats van als ‘afval’.”

Voorts is het van belang, aldus de studie, dat monitoring rondom zuiveringsinstallaties, gecombineerd met duidelijke wet- en regelgeving, van groot belang is om er zeker van te zijn dat afvalwater veilig kan worden hergebruikt in verschillende regio’s wereldwijd.

 

ESSENTIELE DATA VOOR SDG 6
Met de studie willen de onderzoekers de mondiale afvalwaterstatus in kaart brengen en hotspots identificeren waar onbehandeld afvalwater in het milieu wordt geloosd. “Om de huidige toestand te begrijpen en het toekomstige potentieel van afvalwater als hulpbron te onderzoeken, is een uitgebreide en consistente wereldwijde beoordeling van de productie, de verzameling, de behandeling en het hergebruik van afvalwater nodig”, schrijven de onderzoekers. “Deze informatie is van essentieel belang voor de beoordeling van de vooruitgang bij de verwezenlijking van de duurzame-ontwikkelingsdoelstelling SDG 6.”
De tot dusverre beschikbare gegevens over het mondiale afwaterbeheer waren gedateerd en onvolledig; eerdere studies bleven beperkt in aanpak en schattingen of richtten zich op het potentieel van afvalwater als water-, nutriënten- en energiebron, maar gingen niet in op de aspecten inzameling, behandeling en hergebruik van afvalwater, aldus het onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Earth System Science Data.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek mondiale afvalwaterstatus

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.