De waterschappen maken gebruik van meteorologische data voor hun waterbeheer. Met het project SATDATA 3.0 wil het Waterschapshuis nu de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent, de werkelijke verdamping, in kaart brengen.
De waterschappen gebruiken actuele informatie over het weer voor hun operationele waterbeheer, onder andere voor het peilbeheer en de polderbemaling. Alle meteorologische data die via open bronnen, bijvoorbeeld het KNMI, beschikbaar zijn worden voor de waterschappen centraal opgeslagen door het project Weerinformatie en Waterbeheer (WIWB), een initiatief van het Waterschapshuis.
Belangrijkste component
“Informatie over neerslag speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor verdamping. Dat is immers de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent”, zegt Willem Aberson, projectleider bij het Waterschapshuis. “Natuurlijk werd informatie over verdamping al meegenomen binnen het WIWB, maar de verwachte verdamping werd afgeleid uit historische reeksen”.
Satellietdata
Met het project SATDATA 3.0 vult het Waterschapshuis het WIWB aan met informatie over de werkelijke verdamping en het verdampingstekort. Aberson: “Dat doen we door gebruik te maken van satellietdata. Zo kunnen we gegevens over de reële verdamping doorgeven aan de waterschap. SATDATA 3.0 biedt de gegevens van gisteren en vandaag en voorspelt de verdamping van morgen. Dat doen we niet alleen voor de landbouwgebieden, maar ook voor het stedelijk gebied, bos- en natuurgebieden en open water ”.
Het systeem zal vanaf 1 april een maand proefdraaien en op 1 mei officieel van start gaan. De komende maanden gebruikt het waterschapshuis om de waterschappen te informeren over het verwerken en gebruiken van de data. “We willen de waterschappen meenemen bij het ontwikkelen van de modellen die nodig zijn om de data op een goede manier te ontsluiten.”
MEER INFORMATIE
SATDATA 3.0 van start (op de website van het Waterschapshuis)