De huidige extreme hittegolven in de Verenigde Staten en Mexico, Zuid-Europa en China zijn toe te schrijven aan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Met het huidige klimaat zullen deze hitteperiodes steeds vaker voorkomen, stelt het academische onderzoeksinitiatief World Weather Attribution.
Zónder klimaatverandering zou de huidige hittegolf in China eens in de 250 jaar voorkomen. In de regio’s VS/Mexico en Zuid-Europa zouden de huidige extreme temperaturen vrijwel onmogelijk zijn geweest als de planeet niet was opgewarmd door de verbranding van fossiele brandstoffen, aldus World Weather Attribution, een academisch samenwerkingsverband dat onderzoek doet naar de invloed van klimaatverandering op extreme meteorologische gebeurtenissen zoals hittegolven, droogte en stormen.
Met het huidige klimaat zullen extreme hitteperiodes vaker voorkomen. De regio VS/Mexico zal eens in de 15 jaar te kampen krijgen met extreme hitte, Zuid-Europa eens in de 10 jaar en China en eens in de 5 jaar. Die frequentie neemt verder toe als de wereld niet stopt met het verbranden van fossiele brandstoffen, aldus de wetenschappers. “Een hittegolf zoals de recente zou om de 2-5 jaar voorkomen in een wereld die 2°C warmer is dan het preindustriële klimaat.”
De extreme hitte doet zich deze maand met name voor op het noordelijk halfrond, waarbij veel lokale warmterecords worden gebroken. Door de extreme hitte sterven duizenden mensen, hoewel de volledige impact van extreme warmtes vaak pas later duidelijk wordt.
Door klimaatverandering, vergrijzing en verstedelijking worden mensen steeds kwetsbaarder en is er dringend behoefte aan versneld invoeren van hitteactieplannen, aldus een van de conclusies van de wetenschappers.