secundair logo knw 1

Groenland | Foto Alex Rose Unsplash

Het is dringend nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen en in te zetten voor het afvangen en opslaan van kooldioxide en afkoelen van het Noordpoolgebied in de zomerperiode. Dat zegt de Climate Crisis Advisory Group (CCAG), een nieuwe adviesgroep van internationale klimaatwetenschappers.

Het smelten van ijs in het Noordpoolgebied is waarschijnlijk een belangrijke aanjager van veranderingen in onze weersystemen, met de huidige ernstige hittegolven in de VS en Canada en extreme neerslag in Europa en China als gevolg, stelt de adviesgroep. In een vorige week gepresenteerd rapport noemen de wetenschappers het Noordpoolgebied een ‘ground zero’ voor ‘cascade-effecten op het klimaat in de hele wereld’.

Niet genoeg
CCAG bestaat uit 14 deskundigen uit 10 landen, verspreid over alle continenten. Ze zal maandelijks verslag uitbrengen over de wereldwijde inspanningen om de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan te pakken. "Wij roepen op tot dringende, grootschalige actie om de gevolgen van klimaatverandering te beteugelen", aldus de wetenschappers in een verklaring. "De huidige doelstellingen zijn niet genoeg. Landen moeten hun beloftes om de uitstoot te verminderen verdrievoudigen om de opwarming van de aarde te beperken."

Het wordt steeds urgenter om de uitstoot van broeikasgassen te compenseren, want de huidige niveaus van schadelijke gassen zijn al te hoog voor een beheersbare toekomst voor de mensheid, aldus de adviesgroep, die inzet op drie facetten om uit de klimaatcrisis te komen: verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, opschaling van technologieën om broeikasgassen uit de lucht te halen en herstel van natuurlijke ecosystemen. De inzet van technische toepassingen is daarbij bedoeld om tijd te winnen.

Nieuwe technologieën
De voorbije jaren heeft zich in het Noordpoolgebied een opwarming van ongekende omvang voorgedaan en zijn er nieuwe risico's ontstaan door bosbranden en ontdooiing van de permafrost, met een verhoogde uitstoot van de broeikasgassen als kooldioxide en methaan tot gevolg. De ontdooiing van permafrost kan alleen worden verminderd door directe afkoelingsmaatregelen en het opnieuw bevriezen van het Noordpoolgebied, aldus de adviesgroep. Daarvoor moeten nieuwe technologieën worden ingezet. Deze technieken staan nog in de kinderschoenen en daarom zijn investeringen in innovatie dringend nodig, aldus de adviesgroep.

David KIng 180 2 David KingOm de ijskap tijdens de Arctische zomer te herstellen onderzoeken de wetenschappers de mogelijkheid om met een wolkendek boven de Noordelijke IJszee het zonlicht te weerkaatsen. Daarmee zou de aangroei van het ijs tijdens de winter worden vastgehouden. "Als we dat de komende 20 of 30 jaar elk jaar zouden kunnen herhalen, dan zouden we er misschien in slagen om de ijskap te creëren die nodig is om de Noordelijke IJszee te beschermen," vertelde de Britse wetenschapper en voorzitter van de CCAG, David King, tegen Sky News.

Groenland
De snelle ijsafname op het noordelijke halfrond blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van Deense en Amerikaanse poolonderzoekers over de ijskap op Groenland. Vorige week dinsdag bedroeg het massaverlies 8,5 gigaton, het dubbele van een gemiddelde zomerdag, aldus de onderzoekers. Het was het op twee na grootste dagelijkse ijsverlies in Groenland sinds 1950, meldt persbureau Reuters. Woensdag steeg het kwik bij een meetstation aan de kust van Groenland tot 19,8 graden, de hoogst gemeten temperatuur ooit in de regio.


HERSTEL NOORDELIJK ECOSYSTEMEN

Een derde van alle koolstof in de bodem van de wereld zit nog steeds opgeslagen in de noordelijke veengebieden, bossen en ecosystemen, aldus de adviesgroep. Zweden, Finland, Canada en Noordwest-Rusland hebben het potentieel om aangetaste veengebieden weer in hun natuurlijke staat terug te brengen en te herstellen tot koolstofreservoirs, waardoor miljoenen tonnen CO2 kunnen worden vastgehouden.

Het herstel van het ecosysteem van arctische rivieren (verwijdering van stuwdammen, herstel van habitats) kan verlichting brengen en de koolstofcirculatie weer op gang brengen in de regio's. Bij het opzetten van deze processen moet rekening worden gehouden met de belangen van de inheemse volkeren in deze gebieden, aldus de wetenschappers. "Deze gemeenschappen moeten actieve partners worden in deze processen." 

 

MEER INFORMATIE
Rapport CCAG

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.