secundair logo knw 1

Onderzoeksinstituut Wetsus is door een internationale reviewcommissie met hoge cijfers gewaardeerd voor onderzoek en maatschappelijke relevantie. Ook is de commissie lovend over management, organisatie en financiering van het instituut dat daardoor toekomstbestendig is. De uitkomst van de audit werd bekend gemaakt op het jaarcongres van het instituut.

De commissie omschrijft het onderzoek van Wetsus als ‘een van de meest invloedrijke en effectieve onderzoeksgroepen in de wereld’. Op het jaarcongres van het instituut vandaag deed emeritus professor Jean Fréchet van de auditcommissie in zijn toelichting op de cijfers en de audit er nog een schepje bovenop en noemde Wetsus 'het meest invloedrijke onderzoeksinstituut ter wereld op het gebied van water'.

Op onderzoek, maatschappelijke relevantie en organisatie scoorde Wetsus drie keer excellent in de audit van de commissie die onder voorzitterschap van professor Alexander Zehnder uit vier internationale gerenommeerde wetenschappers bestond.

Breed scala
Wetsus draagt met zijn onderzoekprogramma bij aan oplossingen in een breed scala van watergerelateerde onderwerpen op regionaal, landelijke en mondiaal niveau, stelt de commissie. Daarbij leidt het innovatieprogramma tot nieuwe producten, ondersteuningen en technologieën, resulterend in 40 patenten in de afgelopen vijf jaar. “Waarvan een indrukwekkende 42 procent is overgenomen door bedrijven.” Uit die conversie blijkt de relevantie van instituut voor de watersector blijkt, aldus de commissie.

Ook is er waardering voor de wijze waarop de financiering van het onderzoek is ingericht, met bijdragen van bedrijfsleven en de diverse overheden. Die financieringsmix past in de Europese context en is toekomstbestendig in de ogen van de commissie, die voorts vaststelt dat het instituut een deskundig management en staf heeft. “Wetsus heeft waarschijnlijk wereldwijd een van de meest competitieve en gedetailleerde PhD-selectieprocedures, waarbij slechts 2 procent van de aanvragers in het PhD-programma worden opgenomen.”

Aanbevelingen
In haar beoordeling van het instituut doet de commissie ook enkele aanbevelingen. Zo moedigt de commissie Wetsus aan te blijven inzetten op de ‘onconventionele en frisse’ benadering van verbinden van onderzoek en toepassing in praktijk, terug te vinden in de opzet en financiering van de onderzoekprogramma’s. Kritisch is de commissie over de omvang van het instituut, dat in ieder geval niet kleiner moet worden. Ook moet het instituut aandacht hebben voor de aansturing van de organisatie die sinds de start 15 jaar geleden nog steeds dezelfde is. Er moet geanticipeerd worden op wijzigingen in de top.

Voorts suggereert de commissie dat het wetenschappelijke netwerk rond Wetsus meer gaat participeren in strategische discussies van het instituut. Naast andere aanbevelingen doet de commissie eveneens de suggestie dat Wetsus zich gaat richten op nieuwe onderzoeksprogramma’s, gericht op nieuwe uitdagingen in de watersector.  

 

Meer over de beoordeling van Wetsus

Het onderzoekstinstituut Wetsus presenteerde eerder dit jaar ook al hoge rapportcijfers. Het onderzoeksbureau Bbo had flinke waardering in zijn evaluatierapport: Hoge cijfers voor Wetsus.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie