Wetterskip Fryslân en Wetsus doen de komende vier jaar samen onderzoek naar het winnen van energie, het terugwinnen van grondstoffen en het verwijderen van microverontreinigingen uit huishoudelijk afvalwater. Het waterschap wil afvalwater op wijkniveau behandelen.
Het Wetterskip werkt vanuit de Waterketen Onderzoek Noord al ruim tien jaar samen met Wetsus, het in Leeuwarden gevestigde onderzoeksinstituut voor watertechnologie. "Voor ons heeft dat als meerwaarde dat we directer invloed kunnen uitoefenen op onderzoeksrichtingen die het waterschap kan toepassen in de praktijk", vertelt beleidsadviseur waterketen Hans de Vries.
Het gaat bijvoorbeeld over decentrale zuivering, op de schaal van woonwijken. Met het project WaterSchoon in de wijk Noorderhoek in Sneek doet het Wetterskip daarmee al ervaring op. De bewoners gebruiken een vacuümtoilet en vermalen hun voedsel. Het afvalwater en het vermalen voedsel gaan naar een zuiveringsgebouw, waar het wordt omgezet in biogas. Dat wordt gebruikt voor het verwarmen van appartementen in de buurt.
In nieuwe woonwijken, zoals Spoordok in Leeuwarden, ziet het waterschap eveneens kansen om het afvalwater op wijkniveau te behandelen. Daarbij gaat het om het terugwinnen van energie en waardevolle grondstoffen, maar ook om het zuiveren van microverontreinigingen, zoals medicijnresten. Die worden er op de rwzi’s nu niet voldoende uitgehaald, zo bleek dit voorjaar nog uit onderzoek.
Nieuwe technologieën
Wetsus onderzoekt onder andere hoe nanofiltratie en BODAC (Biological Oxygen Dosed Acitivated Carbon) het water schoner kunnen maken.
Het nieuwe onderzoek richt zich op de verdere ontwikkeling en de kostenefficiëntie van de technologie, op de implementatie van de nieuwe concepten in woonwijken en op de mogelijkheden om de teruggewonnen meststoffen uit rioolwater voor de landbouw te benutten. Wetterskip Fryslân draagt hier de komende vier jaar 250.000 euro aan bij, zo besloot het algemeen bestuur deze week.
"We zien graag dat bedrijven en kennis- en onderzoeksinstellingen zoals Wetsus energie steken in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om microverontreinigingen onschadelijk te maken", aldus De Vries. "Daarom stellen we onze waterzuivering in Leeuwarden ook ter beschikking aan leveranciers om hun installaties te testen."