De verbetering van de waterkwaliteit in landelijk gebied stagneert. Stichting Mesdag Zuivelfonds kreeg vorig jaar veel aandacht met haar oproep niet alleen naar de landbouw te kijken als bron van de vervuiling. Wetterskip Fryslân pakte de handschoen op. Samen met het Mesdag Fonds zal het de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit onderzoeken.
De hoeveelheid stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater is de afgelopen tien jaar nauwelijks verder afgenomen. Terwijl er wel flink wat maatregelen zijn genomen: de bemestingsnormen zijn aangescherpt en de rioolwaterzuivering is verbeterd. Naar aanleiding van het rapport Waterkwaliteit en veehouderij - Huidige knelpunten vragen om andere oplossingen en een bijbehorende petitie van de Stichting Mesdag Zuivelfonds werden vorig jaar in de Tweede Kamer verschillende moties aangenomen om meer duidelijkheid te krijgen over stagnerende waterkwaliteit. Volgens het Mesdag Zuivelfonds zijn niet alle bronnen van vervuiling goed in beeld en wordt er te eenzijdig gewezen naar de agrarische sector als grootste vervuiler.
Wetterskip Fryslân en Stichting Mesdag Zuivelfonds gaan nu samen op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit in het landelijk gebied. Ze hebben onderzoeksinstituut NMI uit Wageningen opdracht gegeven de bronnen van de vervuiling beter in beeld te brengen. Volgens het waterschap is Friesland bij uitstek geschikt om de oorzaken van de stagnerende waterkwaliteit in beeld te brengen. Er zijn namelijk zowel zand-, klei- als veenbodems en bovendien gebieden met en zonder kwel.
De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in het voorjaar verwacht. Op basis daarvan zal worden beslist of nog vervolgonderzoek nodig is en welke maatregelen het meest effectief zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.