secundair logo knw 1

“Dat we de overall award zouden winnen, hadden we niet verwacht,” zegt Marit van Veen, sales manager bij CirTec B.V. Haar bedrijf uit Purmerend werd tijdens de opening de Amsterdam International Water Week met de Cellvation technologie uitgeroepen tot overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. 

Marit van Veen was de enige vrouw op het podium, dat gevuld was met vertegenwoordigers van veertien genomineerde innovaties. “Het is heel bijzonder om in een zaal, vol met waterprofessionals van over de hele wereld, uitgeroepen te worden tot winnaar. De prijs is voor ons echt een bevestiging dat mensen zien waar we mee bezig zijn. In Nederland raken we al steeds bekender, maar als winnaar van de award komen we ook onder de aandacht van een internationaal publiek. Daar hopen we ook op, want er worden wereldwijd ontzettend veel bomen gekapt voor de productie van toiletpapier en het is zonde om al dat papier niet te recyclen. Bovendien is er vanuit de markt veel vraag naar gerecyclede materialen.”

Innovatief en realistisch
CirTec B.V. ontwikkelde een installatie die cellulose uit toiletpapier geschikt maakt voor hergebruik. De cellulose wordt vermarkt, onder meer als stof die wordt verwerkt in asfalt. Waarom de jury de Cellvation verkoos tot overall winnaar durft Van Veen niet direct te zeggen. “Wat we wel weten is dat het hergebruik van WC papier voor veel mensen een aansprekend onderwerp is. Bijna iedereen gebruikt het, maar het idee om cellulose uit toiletpapier opnieuw te gebruiken is voor veel mensen eerst toch even wennen. Wat voor de jury mogelijk ook meespeelde, is dat we al een full scale installatie hebben draaien en dat er inmiddels daadwerkelijk cellulose verwerkt is in asfalt. We hebben dus al bewezen een innovatieve, duurzame, maar realistische oplossing te bieden.”

Nu de wet nog
De aandacht die CirTec krijgt voor het winnen van de award, wil het bedrijf aangrijpen om knelpunten in de wetgeving beter onder de aandacht te brengen. Van Veen: “Nu is het zo dat de overheid innovatie stimuleert, maar tegelijkertijd kan de huidige wetgeving nog een belemmering vormen voor de toepassing van ons product. Dat is jammer. Ik begrijp dat het niet voor de hand ligt om met uitwerpselen besmet materiaal opnieuw te gebruiken, maar met de manier waarop wij het materiaal opwerken, is het absoluut hygiënisch. Het eindproduct dat wij overhouden is dan ook prima geschikt voor allerlei toepassingen. In principe kunnen van het cellulose zelfs kunststoffen drinkbekers worden gemaakt. Voor de toepasselijkheid van een product zou de kwaliteit van een product belangrijker moeten zijn dan de afkomst ervan. Gelukkig begint de overheid dit ook steeds meer in te zien.”

Verder innoveren
De komende periode focust CirTec zich met name op de productie van cellulose op de full scale installatie in Geesterambacht. “Hier produceren we 400 kilo cellulose per dag”, zegt Van Veen. “Dit materiaal wordt gebruikt in asfalt, maar we maken ook een voorraad opgewerkt materiaal beschikbaar voor de industrie. Zo geven we de markt de mogelijkheid om materiaal af te nemen en het zelf te testen op toepasbaarheid.”

 

Lees ook: CirTec wint Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.