secundair logo knw 1

Zo kan Arnhem er over honderd jaar uitzien I Visualisatie : WUR

De stad van 2120: natuurlijk! Onder deze noemer schetst Wageningen University & Research (WUR) hoe steden er over honderd jaar uit kunnen zien, met Arnhem als voorbeeld. De stad is ingericht als spons waarbij elke druppel water wordt benut.

Het uitgangspunt is dat natuurlijke omstandigheden worden gebruikt om een aantrekkelijke, aangename stedelijke omgeving te creëren. Deze denkexercitie is een uitvloeisel van het groenblauwe scenario voor Nederland in 2120, waarmee onderzoekers en ontwerpers van Wageningen University & Research twee jaar geleden kwamen.

Zij schetsen een beeld van een klimaatneutraal, zelfs klimaatpositief land, waarin economische ontwikkeling en een natuur-inclusieve samenleving hand in hand gaan. Het verhaal sloeg erg aan. Ook media die zulke onderwerpen doorgaans links laten liggen, besteedden er ruimschoots aandacht aan.

Wat dit perspectief betekent voor de inrichting van de stad in de toekomst, is nu uitgewerkt aan de hand van het voorbeeld van Arnhem. De Gelderse provinciehoofdstad ligt op de grens van de Veluwe en de Rijn en daarmee van twee landschapstypen: de hogere zandgronden en het rivierengebied. De voorstellen zijn dan ook toepasbaar op heel wat andere steden in Nederland, stellen de onderzoekers en ontwerpers van WUR. Ze tonen met gedetailleerde landkaarten, illustraties en 3D-visualisaties hoe de mens kan samenwerken met het landschap in plaats van ertegen te strijden.

Brede stukken water en groen
In hun visie zorgen brede stukken water en groen voor een verbinding tussen Veluwe, stad en rivierengebied. Het levert een beeld op met woontorens van hout en andere natuurproducten, drijvende woningen en zonnepanelen, verkoelende ‘windbanen’, watervalletjes in beken, edelherten in de uiterwaarden en meren op de Veluwe die fungeren als ‘waterbatterij’.

Het gebied rondom Arnhem wordt in de toekomst natter en droger. Het rivierengebied krijgt regelmatig te maken met een overschot aan water, terwijl op de hoge zandgronden het juist erg droog wordt. Daarom is de stad ingericht als spons: elke druppel wordt benut. Water wordt opgeslagen, gefilterd, bewaard en hergebruikt. Zo stroomt rondom brede beken tussen de Veluwe en de stad het overtollige water in reservoirs. Dit kan dan worden gebruikt tijdens een periode van extreme droogte.

Belangrijk voor keuzes van nu
Volgens Wim Timmermans, onderzoeker klimaatadaptatie bij WUR en projectleider van Arnhem 2120, gaat het om een vrije denkoefening. De stip op de horizon is al belangrijk voor huidige keuzes, stelt Timmermans. “Houden we wel voldoende rekening met het klimaat van de toekomst? Denk bijvoorbeeld aan grotere overstromingsrisico’s, meer wateroverlast en hitte in bebouwde gebieden. Door hier nu al over na te denken, kunnen we problemen in de toekomst voor zijn. Daarbij is zo’n verhaal ook heel prikkelend en inspirerend.”

MEER INFORMATIE
Publicatie De stad van 2120: natuurlijk!
Toelichting door WUR
H2O Actueel: Nederland in 2120
H2O Artikel: groenblauwe visie WUR
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?