secundair logo knw 1

De zandmotor voor de Nederlandse kust | Foto RWS

Het project de Zandmotor wordt ook in Groot-Brittannië uitgevoerd. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat het concept voor de kust van het Engelse Norfolk helpen realiseren. In 2018 wordt begonnen met het opspuiten van het zand.

In totaal zal over een strook van vijf kilometer anderhalf miljoen kubieke meter zand worden opgespoten. Langdurige kusterosie zorgt voor kaalslag van de stranden in het gebied, waardoor kliffen en zeeweringen bloot komen te liggen. In het gebied liggen de Bacton Gas Terminal, geëxploiteerd door Shell en Perenco, en enkele dorpen. De gasterminal is van groot belang voor de Britse energievoorziening.

Met de aanleg van de zandmotor kiezen de Britten voor engineering with nature als kustverdediging. De zandmotor is een suppletie met voldoende volume om voor langere tijd de kust van zand te voorzien. Het is een duurzame oplossing die, zo is de verwachting, naast de bescherming van de terminal en bijbehorende pijpleidingen ook de stranden zal verbeteren. De zandmotor kan in de toekomst indien nodig worden aangepast en uitgebreid, aldus HaskoningDHV.

Het ingenieursbureau werkt nu aan de milieueffectrapportage. Dat deed het eerder ook voor de Nederlandse Zandmotor, waar het tevens meehielp aan het ontwerp. Het bedrijf is ook gevraagd het dossier voor de overheidsfinanciering voor te bereiden en met een plan te komen voor beheer en monitoring van de zandbank. Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council (NNDC). NNDC is de beheerder.

De eerste Zandmotor werd in 2011 voor de kust van Delfland gerealiseerd. De Nederlandse zandmotor functioneert boven verwachting goed, zo bleek vorig jaar uit de evaluatie. De zandbak met twintig miljoen kubieke meter zand houdt het mogelijk veertig jaar vol, veel langer dan de twintig jaar waar aanvankelijk aan werd gedacht. 

Lees ook: De Nederlandse zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie