Voor de kust van Israël is de oudste tot dusverre bekende zeewering ontdekt. Het betreft een stenen muur, die zo'n twintig kilometer ten zuiden van Haifa vlak voor de kust ligt. Voor zover tot nu toe bekend is deze zeewering uniek.
In deze streek liggen zeventien ondergelopen nederzettingen, die tot 9000 jaar geleden zijn gebouwd. Deze zijn alle verlaten, omdat het niveau van de Middellandse Zee sindsdien met zeven meter is gestegen.
Ook de nederzetting Tel Hreiz onderging dit lot. Aan de zeezijde hiervan hebben archeologen een zeewering ontdekt, die tussen de 7000 en 7500 geleden is gebouwd en daarmee 's werelds oudst bekende verdediging tegen hoog water is.
De zeewering ligt op een afstand van gemiddeld 85 meter parallel aan de huidige kustlijn. De lengte bedraagt honderd meter. Ten tijde van de bouw lag de zeewering enkele meters boven het gemiddeld zeeniveau. Nu ligt hij op een diepte van 3,5 meter.
Als bouwmateriaal zijn blokken kalksteen van 200 tot 1000 kilo gebruikt. Dergelijke blokken kunnen gevonden worden in rivierbeddingen en -mondingen op een afstand van 1,6 en 3,8 kilometer van Tel Hreiz en moeten dus van daaruit naar de nederzetting zijn vervoerd.
Bij andere ondergelopen dorpjes in de nabijheid zijn vooralsnog geen sporen van kustverdediging gevonden.