secundair logo knw 1

Artistieke impressie van een drijvende zeewierboerderij tussen de windturbines I Beeld: Smartland Landscape Architecture

Binnen het windpark Hollandse Kust Zuid in de Noordzee wordt in het najaar een boerderij voor de zeewierteelt geopend. Volgens initiatiefnemer North Sea Farmers gaat het om de eerste commerciële zeewierboerderij op zee ter wereld.

De bedoeling is dat North Sea Farm 1 zoals de drijvende boerderij heet, gaat fungeren als katalysator voor het opschalen van de zeewiersector. Er wordt gestreefd naar een commercieel model dat wereldwijd kan worden gereproduceerd.

De zeewierboerderij wordt zo’n 5 hectare groot en komt te liggen in Windpark Hollandse Kust Zuid. Hiervan zijn Vattenfall, BASF en Allianz de eigenaars. Het park bevindt zich tussen Scheveningen en Zandvoort, ongeveer 18 kilometer voor de Nederlandse kust. De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt, is gelijk aan het verbruik van 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Ruimte tussen de turbines
Voor het plaatsen van North Sea Farm 1 wordt eerder ongebruikte ruimte tussen de turbines in het windpark benut. De verwachting is dat de boerderij die tegen eind 2024 operationeel is, in het eerste jaar minstens 6.000 kilo zeewier produceert. Het zeewier zal volgens North Sea Farmers worden verwerkt tot ‘inspirerende toepassingen voor Europa’.

Zulke projecten maken het mogelijk om de zeewierteelt uit te breiden in de verder zwaar belaste Noordzee. In de huidige en de geplande windparken is meer dan genoeg ruimte voor de productie van 1 miljoen ton vers zeewier tegen 2040, aldus North Sea Farmers. Daarmee zouden tot 85.000 fulltime banen kunnen worden gecreëerd.

Algemeen directeur Eef Brouwers: “We zijn bijzonder verheugd om de eerste vergunning ter wereld te ontvangen voor een zeewierboerderij binnen een windpark. Hollandse Kust Zuid is een van de nieuwste windparken in de Noordzee en tegelijkertijd relatief dicht bij de kust, op ongeveer twee uur varen. We hopen dat mensen met dit project verder overtuigd raken van de schaalmogelijkheden van zeewier in de Noordzee, maar ook van andere vormen van co-gebruik zoals zonne-energie, golfenergie en natuurherstel.”

Onderzoek naar reductie van CO2
North Sea Farmers rekent erop dat het project zorgt voor een CO2-reductie. Door de zeewierteelt in windparken op de Noordzee kunnen miljoenen tonnen koolstofdioxide worden vastgelegd en vermeden, wordt aangegeven.

North Sea Farmers, Plymouth Marine Laboratory en hun partners gaan een jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Zij willen hiermee een beter beeld krijgen van het potentieel van zeewier om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen.

Financiële bijdrage van Amazon
North Sea Farmers dat de leiding over het project heeft, is sinds 2014 de (non-profit) vertegenwoordiger van de Europese zeewierindustrie. Het consortium bestaat verder uit de onderzoeksinstellingen Plymouth Marine Laboratory, Deltares en Silvestrum Climate Associates, de zeewierextractfabrikant Algaia, de projectontwikkelaar Simply Blue Group en de maritieme aannemers Van Oord en Doggerland Offshore.

Amazon stelt een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de oprichting van North Sea Farm 1 en het wetenschappelijk onderzoek. De investering loopt via het wereldwijde Right Now Climate Fund van Amazon, waarmee op de natuur gebaseerde oplossingen worden ondersteund.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.