secundair logo knw 1

Artistieke impressie van een drijvende zeewierboerderij tussen de windturbines I Beeld: Smartland Landscape Architecture

Binnen het windpark Hollandse Kust Zuid in de Noordzee wordt in het najaar een boerderij voor de zeewierteelt geopend. Volgens initiatiefnemer North Sea Farmers gaat het om de eerste commerciële zeewierboerderij op zee ter wereld.

De bedoeling is dat North Sea Farm 1 zoals de drijvende boerderij heet, gaat fungeren als katalysator voor het opschalen van de zeewiersector. Er wordt gestreefd naar een commercieel model dat wereldwijd kan worden gereproduceerd.

De zeewierboerderij wordt zo’n 5 hectare groot en komt te liggen in Windpark Hollandse Kust Zuid. Hiervan zijn Vattenfall, BASF en Allianz de eigenaars. Het park bevindt zich tussen Scheveningen en Zandvoort, ongeveer 18 kilometer voor de Nederlandse kust. De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt, is gelijk aan het verbruik van 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Ruimte tussen de turbines
Voor het plaatsen van North Sea Farm 1 wordt eerder ongebruikte ruimte tussen de turbines in het windpark benut. De verwachting is dat de boerderij die tegen eind 2024 operationeel is, in het eerste jaar minstens 6.000 kilo zeewier produceert. Het zeewier zal volgens North Sea Farmers worden verwerkt tot ‘inspirerende toepassingen voor Europa’.

Zulke projecten maken het mogelijk om de zeewierteelt uit te breiden in de verder zwaar belaste Noordzee. In de huidige en de geplande windparken is meer dan genoeg ruimte voor de productie van 1 miljoen ton vers zeewier tegen 2040, aldus North Sea Farmers. Daarmee zouden tot 85.000 fulltime banen kunnen worden gecreëerd.

Algemeen directeur Eef Brouwers: “We zijn bijzonder verheugd om de eerste vergunning ter wereld te ontvangen voor een zeewierboerderij binnen een windpark. Hollandse Kust Zuid is een van de nieuwste windparken in de Noordzee en tegelijkertijd relatief dicht bij de kust, op ongeveer twee uur varen. We hopen dat mensen met dit project verder overtuigd raken van de schaalmogelijkheden van zeewier in de Noordzee, maar ook van andere vormen van co-gebruik zoals zonne-energie, golfenergie en natuurherstel.”

Onderzoek naar reductie van CO2
North Sea Farmers rekent erop dat het project zorgt voor een CO2-reductie. Door de zeewierteelt in windparken op de Noordzee kunnen miljoenen tonnen koolstofdioxide worden vastgelegd en vermeden, wordt aangegeven.

North Sea Farmers, Plymouth Marine Laboratory en hun partners gaan een jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Zij willen hiermee een beter beeld krijgen van het potentieel van zeewier om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen.

Financiële bijdrage van Amazon
North Sea Farmers dat de leiding over het project heeft, is sinds 2014 de (non-profit) vertegenwoordiger van de Europese zeewierindustrie. Het consortium bestaat verder uit de onderzoeksinstellingen Plymouth Marine Laboratory, Deltares en Silvestrum Climate Associates, de zeewierextractfabrikant Algaia, de projectontwikkelaar Simply Blue Group en de maritieme aannemers Van Oord en Doggerland Offshore.

Amazon stelt een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de oprichting van North Sea Farm 1 en het wetenschappelijk onderzoek. De investering loopt via het wereldwijde Right Now Climate Fund van Amazon, waarmee op de natuur gebaseerde oplossingen worden ondersteund.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling.