Waterschap Zuiderzeeland gaat marktpartijen vragen om innovatieve ideeën die de erosiebestendigheid van dijken, met name van het binnentalud, vergroten. Het waterschap is daarom een drie jaar durend innovatieproject gestart en hoopt de innovatieve ideeën te kunnen gebruiken bij de versterking van de IJsselmeerdijk.
“Er lopen op dit moment de nodige dijkversterkingen in Nederland”, zegt Timon Bruggema. Hij is namens Zuiderzeeland projectmanager dijkerosie en zal het innovatietraject begeleiden. “De verkenningsfase van de versterking van de IJsselmeerdijk is nu bijvoorbeeld ongeveer afgerond. Daarbij werd duidelijk dat de erosie bij overgangen op het binnentalud, zoals van gras naar asfalt of steen, een duidelijke impact heeft op de noodzakelijke hoogte van de kering.”
In de hoop dat innovatieve technieken ervoor kunnen zorgen dat dijken meer golfslag aan kunnen en dijken dus minder verhoogd hoeven te worden, zijn het waterschap Zuiderzeeland en het Hoogwaterbeschermingsprogramma daarom een onderzoekstraject gestart. “We bieden marktpartijen de kans om in te stappen met een idee dat kansrijk is om beproefd te worden in het lab, in de stroomgoot en in het veld.”
Volgende week organiseert Zuiderzeeland een informatiesessie voor geïnteresseerde marktpartijen. De periode daarna zal worden gebruikt voor gesprekken over kansrijke initiatieven, waarna begin september de voorstellen moeten worden ingediend. “Bij de infobijeenkomst zullen we het concept-toetsingskader transparant delen. We zullen letten op toepasbaarheid, maar bijvoorbeeld ook op duurzaamheid en de kosten.”
Een ander belangrijk aspect is tijdigheid. “We zijn op zoek naar ideeën die op relatief korte termijn klaar zijn om beproefd te worden. Dat willen we vanaf november gaan doen. En ik hoop dat er meerdere innovaties zijn die we aan testen kunnen gaan onderwerpen.”
Zuiderzeeland kan niet garanderen dat één van de ingediende innovaties toegepast zal worden in de IJsselmeerdijk, al hoopt het dat wel volgens Bruggema. “We beloven wel dat we na de veldproeven een ontwerpleidraad op kunnen stellen zodat de innovatie breder kan worden toegepast binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma. We hebben in Nederland immers een doorlopende opgave om de dijken te versterken.”