secundair logo knw 1

Ontwerp warmteverdeelstation (beeld: Team 4 architecten)

De bouwwerkzaamheden voor het warmtenet in de stad Goningen zijn begonnen. Hiermee kunnen ruim tienduizend huishoudens worden verwarmd zonder aardgas.

Het gaat om het grootste diepe geothermieproject in Nederland. Het warmtenet is een initiatief van WarmteStad, het duurzame nutsbedrijf waarin de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen op gelijke voet participeren. Bij het project wordt samengewerkt met Gasunie New Energy. Het warmtenet moet een belangrijke bijdrage leveren aan het doel van een Energieneutraal Groningen in 2035.

Het project heeft een innovatief karakter, onder meer door de grote schaal en de ligging in de bebouwde kom. Het warmtenet gaat woningen en kantoren in vier wijken in het noordwesten van Groningen van warmte voorzien. Ook worden hierop gebouwen van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen aangesloten. Deze zomer wordt om te beginnen een vier kilometer lang tracé aangelegd. De eerste buizen zijn afgelopen vrijdag de grond ingegaan. In het najaar start de aanleg van de aardwarmtebron.

De bron komt onder het terrein van de Zernikecampus te liggen in een watervoerende zandsteenlaag op 3,5 kilometer diepte. Het water heeft hier een temperatuur van 120 graden. Na oppompen gaat dit water door een warmtewisselaar en geeft de warmte af aan het warmtenet. Het afgekoelde water wordt teruggepompt in een andere put in de zandsteenlaag.

U vindt hier meer informatie over het Groningse geothermieproject.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.