secundair logo knw 1

PARTNER CONTENT - Netflix lanceerde in 2018 twintig mini-documentaires genaamd ‘Explained’. In pakweg een kwartier legt de serie één onderwerp uit, zoals de opkomst van cryptovaluta of de wereldwijde watercrisis. Vooral de laatstgenoemde aflevering is een echte aanrader voor iedereen in de watersector (en daarbuiten). Want in vijftien minuten wordt weer kraakhelder hoe belangrijk het werk van waterschappen en bedrijven in de watersector is.

Hans Post AllSolutionsdoor Hans Post, ALLSOLUTIONS

In mijn vorige waterblog benadrukte ik al de cruciale rol van waterschappen en hoe die de komende jaren zal veranderen. Projecten worden omvangrijker. De druk neemt toe vanuit de politiek en de maatschappij om bij te dragen aan een duurzame toekomst. En er wordt een actievere rol van de waterschappen gevraagd; minder achteraf controleren en meer vooruitkijken.

Blijven ontwikkelen
Daardoor wordt het essentieel voor waterschappen om zowel in- als extern efficiënter en nauwer samen te werken. Intern wisselen medewerkers onderling veel informatie uit, maar het ontbreekt ze vaak aan inzicht. Dat zorgt voor miscommunicatie en stroeve samenwerking. Maar wat nou als ze altijd en overal de voortgang, werkzaamheden en de tijd en kosten van projecten met elkaar konden delen?

Daarnaast stuiten waterschappen vaak op dezelfde problemen, maar lossen ze die afzonderlijk van elkaar op. Terwijl ze door kennis te delen over projecten en werkzaamheden onder andere logistiek, administratie en inkoop veel efficiënter kunnen inrichten.

Vooruitkijken
Bovendien verandert de wereld zo snel, dat het noodzakelijk is geworden om vooruit te kijken. En dat is alleen mogelijk als waterschappen beschikken over informatie die actueel en betrouwbaar is. Om daarvoor te zorgen moeten processen op orde zijn. Bijvoorbeeld door het opstellen van planningen en begrotingen te automatiseren. Zo zorg je ervoor dat cijfers kloppen en dat je weet waar ze vandaan komen. En het zorgt ervoor dat je beschikt over actuele cijfers om de juiste beslissingen te nemen. Wat heeft onderhoud nu precies gekost? Kunnen we dat efficiënter inrichten? Liggen we op schema met een project? Zijn er voldoende mensen en middelen om deadlines te halen? Hoe zit het met de gehele voortgang van mijn project? Met betrouwbare cijfers en realtime inzicht zijn waterschappen in staat om snel bij te sturen.

Van losse eilandjes naar een ecosysteem
De uitdagingen die ik heb geschetst zijn sterk met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om ze niet los, maar samen aan te pakken. Geen losse eilandjes, maar één integrale oplossing om sneller te schakelen. Daardoor creëren waterschappen een omgeving waarmee ze medewerkers, afdelingen, partners en leveranciers aan elkaar knopen. Een soort ecosysteem om sneller en efficiënter te opereren.

Dat kan met een open digitaal platform dat alle operationele systemen en andere tools verbindt. Waterschappen hoeven daardoor niet meer handmatig informatie over te hevelen tussen systemen. Door bijvoorbeeld het HR-systeem, de tijdregistratie en salarisadministratie te koppelen wordt het uitbetalen van medewerkers een stuk efficiënter. Maar ze delen ook eenvoudiger kennis en informatie met andere waterschappen, partners en leveranciers. Zo halen waterschappen data veilig, snel en op een eenduidige manier uit alle systemen.

Met een open platform slagen verschillende waterschappen er nu al in samenwerking te versterken, processen efficiënter in te richten en de organisatie te sturen op realtime en betrouwbare informatie. Zo laten waterschappen niet alleen het water, maar ook processen, innovatie en samenwerking stromen.

Benieuwd hoe je één integrale oplossing creëert waarmee je systemen, informatie en mensen verbindt? Neem dan vrijblijvend contact op met Hans Post, Senior Consultant / Specialist Waterschappen van AllSolutions, op het nummer 0348-430 110. Of bezoek onze stand op het KNW Najaarscongres op vrijdag 30 november aanstaande in Vianen!


PARTNER CONTENT: Deze bijdrage is een productie van Allsolutions. AllSolutions is specialist op het gebied van online bedrijfssoftware.
De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie