secundair logo knw 1

In H2O van februari 2023 staat een beschouwing over de besturen van waterschappen. Die worden na de verkiezingen op 15 maart minder rechts door het wegvallen van de geborgde zetels voor bedrijven en beperking van de boerenzetels, aldus de analyse. Johan Raap, 'bedrijfsgeborgde bestuurder', is kritisch over de wending en voelt zich geschoffeerd als zeer betrokken waterschapsbestuurder


door Johan Raap

Johan Raap 180 vk 2 Johan RaapHet begint met het wetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Bromet en De Groot om ‘de waterschappen te democratiseren’. ‘Te politiseren’ zou een betere woordkeuze geweest zijn, immers het oude - naar mijn mening - zeer democratische beginsel van de trits ‘belang betaling zeggenschap’ wordt vanaf deze lente bij het grofvuil gezet. Met name bedrijven kunnen vanaf dat moment alleen nog maar flink betalen. Het bedrijfsmatige geluid zal dan verstommen.

In de kritieken daarvoor werd vaak gesuggereerd: ‘de VVD dient wel het bedrijfsbelang, en - als bijzin - het CDA het landbouwbelang’. Juist daartegen heb ik veel verzet, ik vind dat grote onzin. In een artikel in blad Het Waterschap (oktober 2020) werd zelfs een koppeling gemaakt - door ook deze wetsvoorstel indieners - tussen biodiversiteit en geborgde zetels, met de stelling dat als die geborgden zijn opgehoepeld het veel beter gaat met de biodiversiteit.

Dit komt bij mensen zoals ik aan als een dolk in de rug, en geeft aan dat deze politici totaal geen sondering hebben gedaan bij bedrijven, laat staan bij werknemers van bedrijven. Heel vreemd ook dat de Unie (van Waterschappen) juist deze politici daartoe een podium gaf.

Het doet mij als niet-politicus en als zeer bij water betrokken mens en burger veel verdriet dat deze wending gemaakt wordt. Voor een functionele overheid zou ook een functioneel bestuur nodig moeten zijn en geen politiek. Wie legt mij uit dat drinkwater in Nederland een nutsfunctie is en rioolwaterzuivering een politiek discours nodig heeft? Jawel, ik ken de dilemma’s, ik geef les in landen waar politiek soms een afweging moet maken tussen een brandweerkazerne en een rioolwaterzuivering.

Laat ik eindigen met mijn emotie dat ik mij soms socialer voel dan de mensen van PvdA, zeker groener ben dan die van GroenLinks, liberaler dan menig VVD’er, ik ben christelijk en 50+. Verder ben ik leraar (geen geborgde zetels!) en toevallig werkzaam bij een bedrijf. Ik zou me in veel politieke partijen kunnen bevinden maar ook overal onkunde en onwil tegenkomen. Ik wens Nederland een beter bestuur toe.

Johan Raap is lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas tot eind maart 2023

 

LEES OOK
Verkiezingen: ‘Besturen waterschappen worden minder rechts’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.