secundair logo knw 1

De bestuurlijke incidenten bij Waterschap Limburg stapelen zich op. Maar een bestuurscultuur van 'ons-kent-ons' en 'zo gaat het hier altijd', past niet bij een modern waterschap. De Unie van Waterschappen moet een gele kaart uitdelen aan de Limburgse dijkgraaf, stellen Hans Middendorp en Ron van Megen.

door Hans Middendorp en Ron van Megen

Ron van Megen 180 vk Ron van MegenSlechte verstandhouding in het dagelijks bestuur van waterschap Limburg en een 'onvolwassen' integriteitssysteem, constateerde de externe rapporteur van het bureau Governance & Integrity Nederland vorige week. Er was ook een opvallend excuus: “De eerste en meest belangrijke conclusie had moeten zijn dat het onderzoek geen enkele aanwijzing had opgeleverd dat u uw Hans Middendorp vk 180 Hans Middendorppositie misbruikt heeft”, schrijft het algemeen bestuur aan de weggestuurde dagelijkse bestuurder. In gewoon Nederlands: "we hebben u valselijk beschuldigd, helaas".

Naar nu ook nog eens blijkt heeft waterschap Limburg gevoelige passages uit verslagen van het crisisberaad tijdens de hoogwaterramp in juli 2021 herschreven en geschrapt. Op tientallen punten zijn er door een ‘junior beleidsmedewerker’ wijzingen aangebracht. Onder meer over keringen die niet hoog genoeg zouden zijn, en over kritiek op de dijkgraaf die verkeerde uitspraken in de media had gedaan over de waterstand.

Waterschap Limburg ontkent dat de verslagen bewust zijn gemanipuleerd. "Er is alleen te ruim omgesprongen met de opdracht om privacygevoelige informatie te verwijderen", zegt de secretaris-directeur die daarvoor eindverantwoordelijk was.

De AWP vindt dat een waterschap als overheidsbestuur altijd transparant moet zijn over de genomen besluiten en de afwegingen daartoe. Transparantie is niet een vuile ruit die je achteraf weer schoonveegt. Mooier voordoen naar de media past gewoon niet bij een modern waterschap.

Integriteit en een transparante opstelling zijn fundamenteel voor het vertrouwen van de samenleving in gekozen bestuurders en een benoemde dijkgraaf. De 21 dijkgraven van Nederland die samen het bestuur vormen van de Unie van Waterschappen, moeten ondubbelzinnig afstand nemen van de bestuurscultuur in waterschap Limburg. Eerder bleek de Limburgse dijkgraaf ook al zijdelings betrokken bij het schandaal rond malversaties bij landschapsbeheerder IKL. Dat leidde in april vorig jaar tot het aftreden van het voltallige Limburgse provinciebestuur.

Een gele kaart voor de dijkgraaf van Limburg is op z'n plaats.


Ron van Megen en Hans Middendorp zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.