secundair logo knw 1

Aanvankelijk was aquathermie, warmtewinning uit water, onbekend en onbemind. De techniek haalde maar nét het Klimaatakkoord. Nu zijn TEO, TEA en TED aan een inhaalrace begonnen. En dat is maar goed ook. 

door Bert Westenbrink

H2O juni 2020 Cover 180 H2O juni 2020 “We hebben een aantal iconische projecten nodig om het goed van de grond te krijgen. De komende twee, drie jaar moet het zich bewijzen.” Dat zei Rafaël Lazaroms, programmamanager energie bij de Unie van Waterschappen in december 2018 tegen H2O online. Lazaroms praatte over aquathermie. Aanleiding was het Klimaatakkoord waar net een handtekening onder was gezet. Ook door de waterschappen die volop hadden meegedaan aan de onderhandelingen.

Geen abc-tje
In de debatten over de energietransitie ging aan de klimaattafels de aandacht vooral uit naar wind- en zonne-energie, aquathermie kwam pas gaandeweg in beeld. De omarming van TEO, TEA en TED was geen abc-tje omdat ze onbekend en dus onbemind waren. Ondergesneeuwd in het lobbygeweld van windmolen en zonnepaneel, ze werden maar nét op tijd ontdekt.

“Laat ik iets gevaarlijks zeggen. Als de waterschappen en Rijkswaterstaat hier in het recente verleden geen onderzoek naar hadden gedaan, stond aquathermie niet in het Klimaatakkoord”, zei STOWA-directeur Joost Buntsma in september 2019 tegen H2O.

Aquathermie als witte vlek in een waterrijk land zou meer dan een historische vergissing (lees: aanfluiting) zijn

Gelukkig dat warmtewinning uit afval-, oppervlakte- en drinkwater het Klimaatakkoord wél heeft gehaald, want aquathermie als witte vlek in een waterrijk land met naam en faam in waterbeheer, het zou meer dan een historische vergissing (lees: aanfluiting) zijn geweest.

We hebben het hier over een innovatie met grote potentie in de warmtetransitie die als techniek geen last heeft van discussies over ontbossing (biomassa), horizonvervuiling, geluidoverlast, slagschaduw (windmolens), aardbeving, verontreiniging grondwater (geothermie) en aantasting van het landschap (zonneparken). In dat kader: in onderzoeken is tot dusverre niet gebleken dat aquathermie een negatieve impact heeft op de waterkwaliteit.

Inhaalrace
Aquathermie is nu begonnen aan een inhaalrace, staat in H2O juni. De techniek doet serieus mee. Zo staat de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) voor het eerst open voor projecten waarbij warmte wordt gewonnen uit afval- en oppervlaktewater. Verder subsidieert het Programma Aardgasvrije Wijken proeftuinen met aquathermie en is de techniek opgenomen in het innovatieprogramma WarmingUP. 

De sector zelf staat aan met onderzoeken, pilots, verkenningen en initiatieven als Netwerk Aquathermie en Aquathermie Viewer. Of de innovatie zich daarmee definitief bewijst moet blijken. Zo is de aanleg van warmtenetten een belangrijke kritische factor, maar beleidsadviseur Reinier Romijn van de Unie van Waterschappen heeft goede hoop. Hij zegt in H2O juni: “Ik voorzie een doorbraak. Zeker honderd projecten zitten in de pijplijn.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft in het vakblad het redactioneel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.