secundair logo knw 1

“Er moet een schep bovenop, we moeten versnellen en intensiveren”, schrijft deltacommissaris Peter Glas bij de presentatie van het Deltaprogramma voor 2021. Het is de eerste herijkte versie. Zo’n moment van bezinning is er elke zes jaar. Bijsturen op basis van voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen.

door Bert Westenbrink

Cover H2O Okt 2020 H2O oktober
En dat zijn er nogal wat: droogte, stikstof, PFAS, zeespiegelstijging, corona, cybercriminaliteit. Maar ook worden de Deltaprojecten steeds complexer, een recept voor vertraging.

Nederland zit al met al in zwaar weer. Kapitein Glas hijst nog niet de stormbal, maar roept wel op koers te houden.

Want hoe ontwrichtend de coronacrisis ook is, de ‘existentiële opgaven van het Deltaprogramma’ mogen niet stagneren, stelt de deltacommissaris, die zich zorgen maakt over de gevolgen van COVID-19 voor de Rijksbegroting. “Een veilige, klimaatbestendige delta is mijns inziens misschien wel de eerste basisvoorwaarde voor duurzaam herstel na de coronacrisis.”

Glas gaat nog een stapje verder: hij roept de politiek op voorstellen voor intensiveren van klimaatadaptatie en weerbaarder maken van de zoetwaarvoorziening op te nemen in het regeerakkoord van het volgende kabinet. De glazen bol van Glas zal geen zicht bieden op het politieke landschap na 17 maart volgend jaar, maar stel dat het kabinet-Rutte IV aantreedt, valt zijn oproep dan in vruchtbare Haagse bodem?

Peter Glas 180 tekening

Kapitein Glas hijst nog niet de stormbal, maar roept wel op koers te houden

Dat valt te bezien. De laatste troonrede van Rutte III telde nul keer het woord water. Vewin-directeur Hans de Groene kwam het woord drinkwater niet vaak tegen in de Prinsjesdagstukken, vertelt hij tegen H2O-online. Om eraan toe te voegen dat hij de aandacht voor waterkwaliteit vindt tegenvallen. Hij klampt zich vast aan plannen die er nog moeten komen, zoals de Beleidsnota Drinkwater en de nieuwe planperiode in de Kaderrichtlijn Water.

De vraag is of het vraagstuk water zijn urgentie behoudt in deze onzekere tijden, de zorg van Glas. In de nu voorliggende plannen (Nationale Omgevingsvisie, Omgevingswet) wordt water leidend bij de ruimtelijke inrichting van ons land en wordt er extra geïnvesteerd in klimaatadaptatie en de aanpak van droogte.

800 miljoen euro komt er beschikbaar de komende jaren, alleen moet een flink deel daarvan worden gefinancierd door de regio’s en dat lijkt nu de economische crisis aan de deur klopt allesbehalve een solide basis; gemeenten zitten op zwart zaad, waterschappen staan rood en drinkwaterbedrijven worstelen met de financiering van hun fors oplopende investeringsprojecten.

We leven in een nieuwe werkelijkheid, zegt Jelle Hannema van drinkwaterbedrijf Vitens in H2O oktober. En de topman begint ongeduldig te worden. “Zoveel tijd hebben we niet meer, de gevolgen van klimaatverandering manifesteren zich sneller en sneller.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

LEES OOK
H2O-artikel: Herstel waterbalans: nog een lange weg te gaan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.