Op 20 januari 2027 treedt de nieuwe Europese Machineverordening in werking. De wetgeving vervangt de huidige Machinerichtlijn en introduceert belangrijke wijzigingen die zowel fabrikanten als gebruikers van machines aangaan. Om bedrijven te helpen bij deze transitie, wordt vanaf januari 2025 een centraal platform gelanceerd.
Het nieuwe platform is een uitgebreide bron van praktische ondersteuning en actuele informatie, gericht op het soepel implementeren van de nieuwe regelgeving. De Europese Machineverordening is een modernisering van de bestaande wetgeving, bedoeld om beter aan te sluiten bij de huidige technologische ontwikkelingen.
Een van de meest opvallende veranderingen is de uitgebreide definitie van het begrip ‘machine’. Niet alleen fysieke componenten vallen hieronder, maar ook digitale elementen en software met veiligheidsfuncties worden nu expliciet meegenomen. Voor hoog-risico-machines worden strengere conformiteitsbeoordelingen verplicht. Daarnaast introduceert de wet de mogelijkheid om gebruiksaanwijzingen en conformiteitsverklaringen digitaal beschikbaar te stellen, wat het proces efficiënter en duurzamer maakt.
De noodzaak van deze veranderingen wordt onderstreept door de snelheid waarmee technologieën in de industrie zich ontwikkelen. De huidige Machinerichtlijn schiet tekort in het bieden van voldoende garanties voor veiligheid en gezondheid in een digitale en steeds complexere omgeving.
Evenementenkalender
Het Platform Machineverordening is specifiek ontwikkeld om bedrijven te begeleiden tijdens de overgangsperiode. Op de website vinden bezoekers onder meer een heldere uitleg over de nieuwe veiligheids- en gezondheidseisen, praktische tools en stappenplannen waarmee bedrijven hun processen en producten kunnen aanpassen en een evenementenkalender met workshops, seminars en andere bijeenkomsten om kennis te delen.
Met deze middelen kunnen zowel grote als kleine bedrijven op tijd inspelen op de veranderingen. De overgangsperiode, die loopt tot januari 2027, biedt bedrijven de mogelijkheid om hun compliance op orde te brengen zonder onnodige druk.
Het platform is een initiatief van de Taskforce Communicatie Machineverordening, waarin diverse partijen samenwerken, waaronder het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, RAI Vereniging, TNO, NEN, FME, Koninklijke Metaalunie en andere belanghebbenden. Door deze samenwerking wordt gegarandeerd dat de geboden informatie objectief, betrouwbaar en toepasbaar is voor de praktijk.