secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV en Wageningen University hebben met Aureau een ‘duurzame zuiveringstechnologie’ ontwikkeld die klaar is om aan de nieuwe eisen van de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater te voldoen. De technologie is effectief in het verwijderen van microverontreinigingen en haalt verwijderingsrendementen tot boven de 90 procent, claimen de ontwikkelaars.

De Aurea-technologie, die tot voor kort bekend stond als de BO3-technologie, combineert twee bestaande, effectieve technologieën: een biologische adsorptiefiltratie (bijvoorbeeld biologische actiefkoolfiltratie) met een chemische oxidatieve behandelingsfase (bijvoorbeeld ozonisatie of geavanceerde oxidatieprocessen).

“Dit doet Aurea met een lager energieverbruik en met een kleinere CO2-footprint ten opzichte van conventionele technologieën”, zegt Arnoud de Wilt, consultant micropollutants & wastewater technology bij Royal HaskoningDHV. Met deze duurzame kenmerken en het hoge verwijderingsrendement sluit de nieuwe zuiveringstechnologie goed aan bij de nieuwe eisen die worden gesteld in de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater, aldus De Wilt. “Die richtlijn gaat van rwzi’s een microverontreinigingenverwijdering van 80 procent vereisen. Diezelfde richtlijn schrijft ook energieneutraliteit en circulariteit voor op de rwzi’s.” 

Een van de belangrijkste energiebesparingen zit in de synergie tussen de innovatieve biologische actiefkoolfiltratie (BAKF) en ozonisatie, aldus De Wilt. “Bij conventionele actiefkoolbehandeling dient de actiefkool frequent gereactiveerd te worden, een zeer energie-intensief en kostbaar proces, met een actiefkoolverlies van 15 tot 20 procent per reactivatie. Het unieke van Aurea is dat de actiefkool nóóit gereactiveerd wordt. Door de juiste omstandigheden te creëren, faciliteert het BAKF de groei van gespecialiseerde micro-organismen die een aanzienlijk deel van de microverontreinigingen afbreken.”

Dit komt de tweede processtap, de ozonisatie voor de verwijdering van de overgebleven microverontreinigingen, zeer ten goede, aldus de consultant. Door voorbehandeling met BAKF wordt de ozonisatie uitgelegd op een zeer lage ozondosering. Het energieverbruik van deze ozonisatiestap is daardoor 50 tot 75 procent lager dan van een conventionele ozoninstallatie, zo is de claim. “Deze energiebesparing is milieuvriendelijker en resulteert ook in lagere operationele uitgaven.”

De technologie wordt geïmplementeerd op de rwzi’s in Zeist en Weert, aldus het advies- en ingenieursbureau. Daarnaast is ‘er veel belangstelling onder de waterschappen’. De technologie is evenwel niet alleen geschikt voor rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar ook toepasbaar op drinkwaterproductielocaties en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties, wordt gesteld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦