secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV heeft tijdens de Water & Energy Exchange conferentie (WEX) 2023 de Innovation Award in Digitalised Water Management gewonnen met Twinn Aquasuite-software. Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) maakt gebruikt van de applicatie.

De dinsdag uitgereikte WEX award aan Royal HaskoningDHV en WBL betekent een erkenning als ‘de best-in-class digitale infrastructuurprojecten en AI-initiatieven’ binnen de waterindustrie.

Twinn Aquasuite software gebruikt machine learning om in een zeer vroeg stadium te detecteren als pompen achteruit beginnen te gaan of dat de druk in leidingen afneemt, wat duidt op gevaar voor een verstopping. De digitale twin geeft deze waarschuwingen door aan de centrale controlekamer, waarna operators kunnen ingrijpen.

De digital twin, ook genomineerd voor De Vernufteling, de prijs van de Koninklijke Nlingenieurs, wordt door WBL toegepast. Met de software overziet het waterschap de werking van het afvalwatertransportsysteem, bestaande uit onder andere 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 5 slibontwateringsinstallaties en 150 gemalen.

"In de toekomst wil WBL deze oplossing uitbreiden naar 3.000 gemeentelijke waterstations om echt inzicht te krijgen in hoe de waterketen als geheel werkt", stelt Léon Verhaegen, senior projectleider ICT en Innovatie bij WBL.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)