secundair logo knw 1

Productielocatie in Taweelah

In Taweelah in de Verenigde Arabische Emiraten wordt begonnen aan de bouw van ‘s werelds grootste ontziltingsinstallatie met omgekeerde osmose. De installatie gaat 909.000 kubieke meter water per dag verwerken en water leveren aan 350.000 huizen.

Opdrachtgever is Emirates Water & Electricity Company (EWEC). Dat heeft met ACWA Power uit Saoedi Arabië een overeenkomst getekend voor ontwerp, bouw, financiering, operationeel beheer en onderhoud van de installatie. De fabriek, die een investering vergt van 890 miljoen dollar, moet in het vierde kwartaal van 2022 in bedrijf zijn. De bouw wordt uitgevoerd door een joint venture van de bedrijven Abengoa (Spanje) en PowerChina.

Een belangrijke reden om voor omgekeerde osmose te kiezen in plaats van thermische ontzilting is de hogere energie-efficiëntie. Het energieverbruik is minder dan 3 kWh per kubieke meter en daarmee zijn de productiekosten per liter ontzilt water de laagste ter wereld, zo is de claim.

Naast verlagen van het energieverbruik in de ontziltingsfabriek, levert de locatie met de productie van zonne-energie (50 MW) ook bij aan de doelstelling van de VAE om een meer duurzame water- en energiesector op te bouwen met minder CO2-uitstoot.

Taweelah ligt 45 kilometer ten noorden van Abu Dhabi en de waterfabriek zal in belangrijke mate moeten voorzien in de groeiende watervraag, die naar verwachting tot 2024 zal stijgen met 11 procent. Zodra het project is voltooid, neemt EWEC voor de duur van 30 jaar water af van de ontziltingsfabriek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.