Het Zwitserse nutsbedrijf Ewl heeft vorige maand een zuiveringsinstallatie met de CeraMac technologie van PWNT in gebruik genomen. De installatie op de Sonnenberg bij Luzern produceert dagelijks 30.000 m3 drinkwater. CeraMac is ontwikkeld door PWNT, een dochteronderneming van drinkwaterbedrijf PWN die technologie voor waterproductie ontwikkelt en verkoopt.
CeraMac installaties maken gebruik van keramische membranen, waar het water onder invloed van zwaartekracht doorheen stroomt. Daardoor hoeft het water niet onder hoge druk te worden gebracht, waardoor het energiegebruik van deze installaties gering is. De membranen hebben poriën van 0,1 micron, die het mogelijk maken het water te zuiveren en de opgeloste mineralen te behouden.
De elementen met membranen kunnen worden geplaatst in vaten van diverse afmetingen. De grootste vaten bevatten 90 elementen. In het geval van ewl zijn er 37 elementen per vat toegepast. De membranen worden gemaakt door het Japanse bedrijf Metawater. In dit land worden deze membranen al ruim twintig jaar gebruikt.
Bronwater
Ewl, een nutsbedrijf in Luzern dat elektriciteit, aardgas, warmte, water en telecommunicatiediensten levert, gebruikt de installatie om bronwater te zuiveren. Dit water passeert eerst voorfiltratie, wordt vervolgens behandeld met ozon en gaat dan door de CeraMac filters. Een actief koolfilter en UV-desinfectie-installatie maken het zuiveringsproces compleet.
PWN gebruikt CeraMac in de eigen zuiveringsinstallatie in Andijk en heeft de technologie ook geleverd aan de drinkwaterbedrijven South West Water in het Engelse Plymouth en PUB in Singapore. De installatie in Andijk werkte na de opening in 2014 aanvankelijk niet goed. CeraMac-vaten met 192 membraanelementen moesten worden vervangen door een nieuwe generatie vaten met 90 elementen.