secundair logo knw 1

De CeraMac-installatie | Foto PWNT

Het Zwitserse nutsbedrijf Ewl heeft vorige maand een zuiveringsinstallatie met de CeraMac technologie van PWNT in gebruik genomen. De installatie op de Sonnenberg bij Luzern produceert dagelijks 30.000 m3 drinkwater. CeraMac is ontwikkeld door PWNT, een dochteronderneming van drinkwaterbedrijf PWN die technologie voor waterproductie ontwikkelt en verkoopt.

CeraMac installaties maken gebruik van keramische membranen, waar het water onder invloed van zwaartekracht doorheen stroomt. Daardoor hoeft het water niet onder hoge druk te worden gebracht, waardoor het energiegebruik van deze installaties gering is. De membranen hebben poriën van 0,1 micron, die het mogelijk maken het water te zuiveren en de opgeloste mineralen te behouden.

De elementen met membranen kunnen worden geplaatst in vaten van diverse afmetingen. De grootste vaten bevatten 90 elementen. In het geval van ewl zijn er 37 elementen per vat toegepast. De membranen worden gemaakt door het Japanse bedrijf Metawater. In dit land worden deze membranen al ruim twintig jaar gebruikt.

Bronwater
Ewl, een nutsbedrijf in Luzern dat elektriciteit, aardgas, warmte, water en telecommunicatiediensten levert, gebruikt de installatie om bronwater te zuiveren. Dit water passeert eerst voorfiltratie, wordt vervolgens behandeld met ozon en gaat dan door de CeraMac filters. Een actief koolfilter en UV-desinfectie-installatie maken het zuiveringsproces compleet.

PWN gebruikt CeraMac in de eigen zuiveringsinstallatie in Andijk en heeft de technologie ook geleverd aan de drinkwaterbedrijven South West Water in het Engelse Plymouth en PUB in Singapore. De installatie in Andijk werkte na de opening in 2014 aanvankelijk niet goed. CeraMac-vaten met 192 membraanelementen moesten worden vervangen door een nieuwe generatie vaten met 90 elementen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie