secundair logo knw 1

Afbeelding J.M. Sanchez / Unsplash

Onderhoud aan de infrastructuur voor het stedelijk waterbeheer kan helpen bij het voorkomen van schade en overlast. Aanpassingen aan de systemen zijn nodig door veroudering en klimaatverandering en ook door veranderde wettelijke eisen. Een nieuw boek bundelt de beschikbare kennis.

Onder eindredactie van Francois Clemens, hoogleraar aan de NTNU en oud-hoogleraar aan de TU Delft, verscheen vorige week het boek 'Asset Management of Urban Drainage Systems', waarin diverse auteurs onderhoudsvarianten belichten en ingaan op onderwerpen als wetgeving en het gebruik van data.

Een van de auteurs die aan het boek meewerkte is Floris Boogaard, lector aan de Hanze Hogeschool en onderzoeker bij Deltares. “Doel van dit boek is het samenbrengen van de nu beschikbare kennis over infrastructuurbeheer, en die vervolgens gratis beschikbaar stellen. Daarom is dit boek ook ‘open acces’.

Er is veel kennis beschikbaar, meent Boogaard, ook als het gaat om het beheer van relatief nieuwe technieken. “Maar die kennis bereikt de doelgroep niet altijd. Zodat veel gemeenten zich bijvoorbeeld gedwongen voelen om zelf het wiel opnieuw uit te vinden.”

Volgens de auteurs is het beheer van rioleringen, wadi’s – groene greppels in de stad - en andere vormen van infrastructuur in de dagelijkse praktijk best ingewikkeld, onder andere omdat de vooraf ingeschatte levensduur daalt door klimaatverandering, omdat er nu andere eisen aan de infrastructuur worden gesteld en door de verstrengeling van stedelijke afwateringssystemen met andere systemen, als drinkwaterleidingen en het energienetwerk.

“Om kosteneffectief te kunnen beheren, is kennis over de verouderingsprocessen van groot belang”, concludeert Boogaard daarom. “Door de beheerders te helpen met inzicht te krijgen in de werking van de systemen, laten we zien wanneer de beheerders in moeten grijpen. Dat is alles bij elkaar best complex. Een multidisciplinaire aanpak is vaak nodig, met een combinatie van kennis van hydrologie, hydraulica, waterkwaliteit, volksgezondheid, bodemkunde maar ook gedragsverandering en participatie.”

auteurs boek infrastructuur stedelijk waterbeheerTot de auteurs/redacteuren behoren Frederic Cherqui, Franz Tscheikner-Gratl, Tone Merete Muthanna, Will Shepherd, Floris Boogaard

 

Boogaard zelf leverde een bijdrage op het gebied van onderhoud van de groene infrastructuur. “Dat gaat om relatief nieuwe methodes. De eerste Wadi in Nederland stamt uit 1999. Maar er is al ontzettend veel kennis opgebouwd. Ook over ontwerp en aanleg, die fundamenteel zijn voor het beheer. Van de duizenden wadi’s die nu in Nederland in kaart zijn gebracht op climatescan.nl, hebben er in het boek tweehonderd geïdentificeerd waar iets op aan te merken is. Dat is een prima score.”

Volgens het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie moet Nederland in 2050 klimaatadaptief zijn en daar dragen groene varianten van stedelijk waterbeheer aan bij. “Er is echt veel gebeurd de afgelopen jaren. Maar er is echt nog veel meer nodig. De urgentie wordt nog niet altijd gevoeld. Anders zou in elke stad toch elke straat die wordt opengehaald klimaatadaptief worden aangepakt? Dat is wat er volgens mij zou moeten gebeuren. Maar dat is voor de toekomst. Met dit boek pogen we er in elk geval aan bij te dragen dat er goed wordt omgegaan met de infrastructuur die er al is.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.